Εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξετασθεί κατά πόσον βελγικές τράπεζες έχουν πληρώσει επιτόκια από λογαριασμούς του δολοφονηθέντος ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, παρόλο που αυτοί είχαν «παγώσει» έπειτα από απόφαση του ΟΗΕ για την επιβολή αντιποίνων.

Καταγγέλλεται πως περί τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν περάσει στα χέρια ανθρώπων που έλεγχαν τους λογαριασμούς του Καντάφι.

Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται Λίβυοι στρατιωτικοί, οι οποίοι κατηγορούνται και για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αποκαλύπτει το δημόσιο Μέσο RTBF, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το RTBF μετέδωσε πως, όταν ο ΟΗΕ αποφάσισε να «παγώσουν» οι καταθέσεις της κυβέρνησης Καντάφι στο εξωτερικό, στο Βέλγιο τηρήθηκε μεν η απόφαση, αλλά δεν σταμάτησε η απόδοση των επιτοκίων.

Μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ το 2011, ο ΟΗΕ επέβαλε οικονομικά αντίποινα εναντίον των περιουσιακών στοιχείων της λιβυκής κυβέρνησης, «παγώνοντας» περί τα 67 δισεκατομμύρια δολάρια της Λιβυκής Αρχής Επενδύσεων σε χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Ωστόσο, όπως προκύπτει, στις χώρες της Ε.Ε. οι κυβερνήσεις «πάγωσαν» μόνον το αρχικό ποσό κι όχι τα επιτόκια.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Didier Reynders δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη πως δεν συμμετείχε στην απόφαση να ξεμπλοκαριστούν τα επιτόκια των καταθέσεων.

Δύο ημέρες νωρίτερα πάντως, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει «ψευδείς ειδήσεις» το δημοσίευμα του περιοδικού «Le Vif» ότι «έχουν εξαφανισθεί 10 δισεκατομμύρια ευρώ από τους ”παγωμένους” λογαριασμούς του Καντάφι».

Στα 42 χρόνια που είχε κυβερνήσει τη Λιβύη απολυταρχικά ο συνταγματάρχης Καντάφι, στη Δύση τον θεωρούσαν κάτι σαν «κακοποιό καρτούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχε καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία το 1969 ανατρέποντας τον βασιλιά Ίντρις, για να καταστεί γρήγορα «αγκάθι» για τους Δυτικούς, ιδιαίτερα μετά την εθνικοποίηση της British Petroleum και αφού απέσυρε λιβυκές καταθέσεις εκατομμυρίων από τις βρετανικές τράπεζες το 1971.

Η Λιβύη είχε επίσης καθοδηγήσει τον OPEC να επιβάλει εμπάργκο πετρελαίου στις ΗΠΑ, το 1973. Ήταν επίσης υπέρμαχος της ανεξαρτησίας των Παλαιστινίων.

Τα Ηνωμένα Έθνη επίσης ερευνούν καταγγελίες για κατάχρηση δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν εξαφανισθεί από τους λογαριασμούς του Καντάφι, όπως δήλωσε ο Βέλγος βουλευτής Georges Gilkinet.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης