Φαμπιούς: «Τα μέλη του Ισλαμικού Χαλιφάτου είναι τέρατα, αλλά είναι 30.000»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015, 08:28
Φαμπιούς: «Τα μέλη του Ισλαμικού Χαλιφάτου είναι τέρατα, αλλά είναι 30.000»
Τα μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι, «είναι τέρατα, αλλά είναι 30.000», δήλωσε χθες στην Μπραζίλια ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, «πρέπει να πολεμήσουμε αμείλικτα το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Σίγουρα, είναι τέρατα, αλλά είναι 30.000» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φαμπιούς σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ωστόσο, «θα ήταν αδιανόητο ένα μέτωπο χωρών όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Τουρκία και άλλες χώρες να μην κατορθώνουν να το εξουδετερώσουν» πρόσθεσε.

«Όμως παράλληλα, πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση σε αυτόν τον πόλεμο (στη Συρία), στον οποίο έχουν σκοτωθεί 300.000 άνθρωποι, έχει προκαλέσει εκατομμύρια πρόσφυγες και έχει επιπτώσεις σε όλη την περιοχή, και τις βλέπουμε, σε όλο τον κόσμο» τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Το σχέδιο για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία που υιοθετήθηκε στη Βιέννη, αντιπροσωπεύει από αυτήν την άποψη «μια πρώτη αχτίδα» ελπίδας, πρόσθεσε ο Φαμπιούς.

Το χρονοδιάγραμμα μιας εξόδου από την κρίση που εγκρίθηκε στη Βιέννη προβλέπει μια συνεδρίαση μεταξύ αντιπροσωπείας της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και μελών της αντιπολίτευσης μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016, τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μέσα σε διάστημα έξι μηνών, την υιοθέτηση νέου συντάγματος εντός 18 μηνών και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

Αλλά ο Άσαντ έχει ήδη θέσει εν αμφιβόλω το χρονοδιάγραμμα αυτό, το οποίο δεν θα μπορεί να ξεκινήσει, όπως δηλώνει, παρά μόνο όταν «θα έχει αρχίσει να νικιέται η τρομοκρατία».

Η Γαλλία και οι ΗΠΑ θέτουν ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε πολιτική λύση την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, σε αντίθεση με τη Ρωσία.

«Είναι εξαιρετικά περίπλοκο και δεν λέω ότι θα είναι εύκολο να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα αυτό» ανέφερε ο Φαμπιούς.

Την ίδια στιγμή, οι δύο συνεδριάσεις στη Βιέννη, που κατέληξαν στο χρονοδιάγραμμα αυτό ήταν σημαντικές κατά την άποψη του υπουργού Εξωτερικών, γιατί εκτός από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συγκέντρωσαν για πρώτη φορά γύρω από το τραπέζι των διαβουλεύσεων και βασικές περιφερειακές δυνάμεις όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

«Πρέπει οι παράγοντες να συζητούν προκειμένου να διαφανεί ένας δρόμος» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, συνοδευόμενος από τον Φαμπιούς, θα έχει συνομιλίες για τη Συρία αύριο στην Ουάσινγκτον με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και την Πέμπτη στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015, 08:39