Οι αντιπροσωπείες της κολομβιανής κυβέρνησης και των αριστερών ανταρτών FARC άρχισαν σήμερα στο Χούρνταλ της Νορβηγίας διερευνητικές συνομιλίες, με τις δύο πλευρές να δεσμεύονται πως θα καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί μία ειρηνική λύση στην εμφύλια σύρραξη που έχει προκαλέσει χιλιάδες θύματα στη σχεδόν 50ετή διάρκειά της.

Σε διακήρυξή τους, που αναγνώστηκε από αντιπρόσωπο της Κούβας, μίας από τις εγγυήτριες των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μαζί με την Νορβηγία, οι δύο πλευρές ανακοινώνουν την έναρξη ενός διαλόγου, που αποβλέπει στην επίτευξη «μίας σταθερής και βιώσιμης ειρήνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου στην Αβάνα, όπως τονίζουν οι δύο πλευρές στην κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στην δημοσιότητα στη Νορβηγία.

Οι προηγούμενες προσπάθειες έναρξης διαλόγου μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών δεν καρποφόρησαν στο παρελθόν: απεναντίας μάλιστα είχαν σκληρύνει τη στάση των ανταρτών, οι οποίοι στη συνέχεια είχαν εντείνει τις επιθέσεις τους σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους.

Προαπαιτούμενο οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνολικές οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στην Κολομβία είναι αναγκαίες για τους Μαρξιστές αντάρτες FARC, προκειμένου να συναινέσουν σε μία ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο διαπραγματευτής τους Ιβάν Μάρκες κατά την συνέντευξη Τύπου στη σημερινή έναρξη των συνομιλιών.

Από την πλευρά της, η κολομβιανή κυβέρνηση δια του αντιπροσώπου της πρώην αντιπρόεδρου Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε απάντησε πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ή οι ξένες επενδύσεις δεν αποτελούν τμήμα των τρεχουσών διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες.

«Δεν πρόκειται να συζητήσουμε την ιδιωτική περιουσία και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις» ξεκαθάρισε ο ίδιος.

«Προσερχόμαστε κρατώντας στα χέρια μας ένα κλαδί ελιάς», τόνισε ο Μάρκες, προσθέτοντας πως «η ειρηνευτική διαδικασία δεν θα πρέπει να υποκύψει στην πίεση του χρόνου».

«Ειρήνη δε σημαίνει πως θα σιγήσουν τα όπλα», δήλωσε εμφαντικά ο Μάρκες.

«Προσήλθαμε επιζητώντας ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη στη Κολομβία», επισήμανε.

«Η ειρηνευτική διαδικασία θα είναι επιτυχής εάν είναι σοβαρή, ρεαλιστική κι αποτελεσματική», δήλωσε από την πλευρά του ο διαπραγματευτής της κολομβιανής κυβέρνησης, αλλά διεμήνυσε πως «δεν πρόκειται να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, θα συνεχίσουμε να τις εκτελούμε», πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε ο διαπραγματευτής της κολομβιανής κυβέρνησης, λαμβάνοντας τον λόγο μετά την εναρκτήρια τοποθέτηση του Κουβανού μεσολαβητή που έδωσε το έναυσμα για την έναρξη της ειρηνευτικής διερεύνησης στη Νορβηγία, «αυτή είναι μία ελπιδοφόρα στιγμή» κι αμέσως μετά εξέφρασε την ικανοποίησή του, που οι FARC «τήρησαν επακριβώς» τις δεσμεύσεις τους.

«Κάθε βήμα θα πρέπει να στοχεύει στον τερματισμό της σύρραξης», πρόσθεσε ο ντε λα Κάγιε, για τον οποίον οι FARC «πρέπει να παλέψουν για τα ιδανικά τους, αλλά μέσα στο πλαίσιο των δημοκρατικών θεσμών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης