«Φωτιά» πήραν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή τη φωτογράφιση του Γιάνη Βαρουφάκη για το «Paris Match». Οι πόζες του υπουργού Οικονομικών και της συζύγου του Δανάης Στράτου με φόντο την Ακρόπολη πυροδότησαν τις αντιδράσεις ξένων δημοσιογράφων, οι οποίοι «ακόνισαν» τις πένες τους και σχολίασαν, άλλοι με χιούμορ και άλλοι με περισσή ειρωνεία, το δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κύμα» ειρωνικών σχολίων και αναρτήσεων στο Twitter προκάλεσε η φωτογράφιση του Γιάνη Βαρουφάκη και της συζύγου του στο «Paris Match»Τα αρνητικά σχόλια μιλούν -μεταξύ άλλων- για προκλητικά «λιτό βίο» σε αριστερό ύφος και ήθος, και κάνουν λόγο για τον απόλυτο ορισμό του Life Style σε αστικά πρότυπα, την ώρα που δεκάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα βιώνουν την εξαθλίωση και τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Συγκεκριμένα, ο Σάιμον Νίξον από τη «Wall Street Journal» γράφει: «Κρίση, ποια κρίση; Ο Βαρουφάκης κάνει διάλειμμα από το ταραχώδες πρόγραμμά του με τις συνεντεύξεις στα media, για να ποζάρει για το Paris Match»



Ο Πίτερ Σπίγκελ των «Financial Times» σημειώνει: «Το νέο MacBook. Τόσο δυνατό, που μπορεί να μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Η Κέιτι Μάρτιν από τη «Wall Street Journal» ανήρτησε στο Twitter: «Έχει φωτογραφηθεί για το Hello ή ακόμα; Μήπως για το Tatler; Μαντεύω ότι είναι ενθουσιώδης περισσότερο με τα κοσμικά (socialites) από ό,τι με τους σοσιαλιστές (socialists)», ενώ σε νέο tweet αφιέρωσε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών τον στίχο «μου ταράζεις τα νεύρα». 



Ο Μάρκο Ζατερίν από τη «La Stampa» έγραψε στο Τwitter του: «Περισσότερος Βαρουφάκης από το Paris Match. Δεν θα αρέσει αυτό στους Έλληνες, έτσι δεν είναι;». Επιθετικός είναι ο Λόρκαν Ρος Κέλι του Bloomberg, ο οποίος αναρωτιέται αν «ο Γιάνης αναπτύσσει ήδη ένα κόμπλεξ ήρωα».

Στίχους του πασίγνωστου τραγουδιού των Joe Cocker – Jennifer Warnes δανείστηκε ο Ντάνι Κεμπ του AFP που πόσταρε φωτογραφία του κ. Βαρουφάκη αγκαλιά με τη σύντροφό του, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Love lift us up where we belong (σ.σ.: Η αγάπη μάς ανεβάζει εκεί όπου ανήκουμε)».

Σαρκασμός και από τον Άσα Μπένετ της «Telegraph» που αναρωτιέται: «Ποιος παίζει καλύτερα; Ο Εντ Μπολς (Βρετανός πολιτικός) ή ο Γιάνης Βαρουφάκης;», δημοσιεύοντας μια φωτογραφία και με τους δύο να παίζουν πιάνο.

Σύγκριση γίνεται και με τον ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν και τα σπίτια των δύο πολιτικών. 

Ο Chris Giles από τον «Economist» σχολιάζει επίσης ειρωνικά τη φωτογράφιση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών σημειώνοντας: «Η ανθρωπιστική κρίση στην Αθήνα».

Το επίμαχο δημοσίευμα

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του στο «Paris Match», ο Γιάνης Βαρουφάκης φωτογραφήθηκε στο σπίτι του στο κέντρο της Αθήνας μαζί με τη σύζυγό του, την εικαστικό Δανάη Στράτου.

Το ζευγάρι φωτογραφήθηκε στις 8 Μαρτίου με φόντο την Ακρόπολη αλλά και σε καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως την ώρα που γευματίζουν, ενόσω ο υπουργός διαβάζει τα βιβλία του ή παίζει πιάνο.

Η συνέντευξη, την οποία συνόδευαν φωτογραφίες, δημοσιεύτηκε με τίτλο «Γιάνης Βαρουφάκης. Πριν από τη μάχη».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» περί δημοψηφίσματος αναφορικά με το ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα Grexit. «Είναι επιβλαβές μόνο και να το συζητάμε» πρόσθεσε.

Το γαλλικό περιοδικό ρώτησε ακόμη τον υπουργό Οικονομικών αν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι παρ’ ολίγον να πιαστεί στα χέρια με κάποιους από τους συνομιλητές του στο Eurogroup, όπως ο Ντάισελμπλουμ ή ο Σόιμπλε.

«Έχω τον μεγαλύτερο σεβασμό για τον κ. Σόιμπλε. Οι συζητήσεις μας ήταν πάντοτε ευχάριστες και πολιτισμένες» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι μπορεί να σημειώθηκαν εντάσεις στις συζητήσεις, αλλά -όπως διευκρίνισε- πάντα υπήρχε ευγένεια.

Αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2010 και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, η Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισαν να απαντήσουν σε αυτήν την πτώχευση με τη χορήγηση σημαντικού δανείου. Όμως, οι αριθμοί απέδειξαν ότι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό το επαναλαμβάνω τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό το “φάρμακο” δεν λύνει τίποτε από το πρόβλημα. Κοιτάξτε πού ακριβώς βρισκόμαστε. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η κρίση δεν έχει τελειώσει, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των Ελλήνων». 

«Οι Έλληνες υποβλήθηκαν σε περιορισμούς, υπέστησαν περικοπή στις συντάξεις, στους μισθούς, στις κρατικές δαπάνες. Και ταυτόχρονα οι φόροι τους αυξήθηκαν, οι φόροι των αδυνάτων και όχι των πλουσίων» επεσήμανε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης