«Το ψυγείο σας είναι γεμάτο» – Το προεκλογικό μήνυμα Πούτιν στους Ρώσους ψηφοφόρους

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί στις προεδρικές εκλογές της 18 Μαρτίου και έτσι θεωρείται σίγουρη η τέταρτη θητεία του στο Κρεμλίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 70% των Ρώσων, έχουν εκφρασθεί ότι θα ψηφίσουν υπέρ του 65χρονου Πούτιν ο οποίος στις προεκλογικές υποσχέσεις του έχει εξαγγείλει περισσότερα χρήματα για δαπάνες στην Παιδεία και την Υγεία, αλλά και υψηλότερους μισθούς, οικονομική ανάπτυξη πιο αυστηρό πόλεμο εναντίον της διαφθοράς και περισσότερα έργα υποδομής. Όλα όσα είχε υποσχεθεί και στις προηγούμενες εκλογές δίχως να τα ικανοποιήσει.

Τι περιμένουν να αλλάξει τώρα πλέον στη ζωή του μέσου Ρώσου πολίτη;

Η Deutsche Welle σε ανάλυσή της υποστηρίζει πως ο Πούτιν έχει ξεκινήσει την επανα-σοβιετοποίηση της χώρας με εθνικοποίηση της οικονομίας η οποία στοιχίζει δισεκατομμύρια ρούβλια. Με τα τρία τέταρτα του ρωσικού καθαρού προϊόντος να παράγεται από κρατικές επιχειρήσεις και ο αριθμός τους να αυξάνεται διαρκώς. Με εύνοια της γραφειοκρατίας και έλλειψη ανταγωνισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ελεγχόμενα από την κρατική μηχανή ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ο αντίλογος στην προοπτική Πούτιν θα φέρει το χάος υπενθυμίζοντας την εποχή της δεκαετίας του 1990.

Ποιοι είναι οι αντίπαλοι του Πούτιν στις εκλογές

Στις εκλογές του Μαρτίου, εφτά συνυποψήφιοι διεκδικούν την ρωσική προεδρία εκτός από τον Πούτιν.

Όταν εξελέγη για πρώτη φορά το 2000 πρόεδρος της Ρωσίας ο Βλαντίμιρ Πούτιν άλλοι ένδεκα υποψήφιοι διεκδικούσαν το Κρεμλίνο.


Pavel Grudinin

Ο 57χρονος Πάβελ Γκρουντίνιν είναι από τα νεότερα πρόσωπα στην ρωσική πολιτική σκηνή. Είναι περισσότερο γνωστός με το «παρατσούκλι» «υποψήφιος Φράουλας». Κι αυτό επειδή είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φράουλας με τεράστια κτήματα όπου καλλιεργεί το προϊόν του έξω από τη Μόσχα.

Το παράδοξο είναι αν και δεν είναι μέλος, έχει την εμπιστοσύνη του ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος, του οποίου ο θεωρούμενος ξεπερασμένος ηγέτης Γενάντι Ζιουγκάνοφ (που είχε έρθει δεύτερος στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές) δεν θα είναι υποψήφιος.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να φέρει το δεύτερο καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα.


Vladimir Zhirinovsky

Την δεύτερη θέση όμως, διεκδικεί και ο σκληροπυρηνικός Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι -βετεράνος σε σύγκριση με τους άλλους υποψήφιους.

Ο 71χρονος ηγέτης του ακροδεξιού λαϊκίστικου Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος στις εκλογές του 1991.

Αν και το κόμμα του Ζιρινόφσκι θεωρείται μέρος του ρωσικού κατεστημένου οι εθνικιστικές κορώνες που εκφωνεί ο ηγέτης του κατά καιρούς εναντίον της Δύσης, θεωρούνται ότι απηχούν και τις απόψεις του Κρεμλίνου.


Grigory Yavlinsky

Ο 65χρονος Γριγόρι Γιαβλίνσκι, θεωρείται παλαίμαχος φιλελεύθερος και διεκδικεί την προεδρία από παλιά –σχεδόν όπως κι ο Ζιρινόφσκι μια και έχει εισέλθει στην πολιτική αρένα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Οι φιλοδυτικές του φιλελεύθερες ιδέες, όμως, δεν έχουν κατορθώσει να πείσουν τους Ρώσους ψηφοφόρους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως αυτή τη φορά δεν θα κατορθώσει να συγκεντρώσει παρά μονοψήφιο ποσοστό.


Boris Titov

Στα 57 του χρόνια ο Μπαρίς Τιτόφ είθναι από τους νεότερους υποψήφιους εκπροσωπώντας τη νεότερη γενιά των Ρώσων επιχειρηματιών. Κοινωνικής τάξης που δεν έχει εμφανή ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας και ούτε έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει την προσοχή των ψηφοφόρων- σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Στις εμφανίσεις του στα ρωσικά Μέσα από το 2012, προσπαθεί να προσελκύσει τις πλέον φιλελεύθερες οικονομικές τάξεις.


Sergei Baburin

Ο 59χρονος Σεργκέι Μπαμπούριν, είναι εθνικιστής υποψήφιος που θυμίζει να έρχεται από το μακρινό παρελθόν. Ήταν βουλευτής στη δεκαετία του 1990, είχε εκλεγεί και αντιπρόεδρος στη Διούμα, αλλά κατόπιν είχε ξεχασθεί.

Διεκδικεί την προεδρία ως υποψήφιος του κόμματος «Πανρωσική Λαϊκή Ένωση» που έχει ιδρύσει.


Ksenia Sobchak

Η 36χρονη Ξένια Σαμπτσάκ, κόρη του πρώην δημάρχου της Αγ. Πετρούπολης, είναι από τις προσφιλείς τηλεπαρουσιάστριες ριάλιτι σόου, για πρώτη φορά ανακατεύεται στην πολιτική και υποστηρίζει πως «θέλει ν΄ αλλάξει τα πράγματα».

Είναι η μόνη γυναίκα υποψήφια κι έχει βάλει στόχο τις νεότερες γενιές των ψηφοφόρων, το γυναικείο πληθυσμό και «όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν».

Οι προεκλογικοί της λόγοι είναι συγκρατημένοι απέναντι στον Πούτιν και οι αντίπαλοί της την κατηγορούν ότι επίτηδες προσπαθεί να διασπάσει την αντιπολίτευση.


Maxim Suraikin

Ο Μαξίμ Σουραΐκιν, 39 χρόνων, είναι ο δεύτερος νεοεισερχόμενος διεκδικητής της προεδρίας. Υποστηρίζει πως είναι «εναλλακτικός κομμουνιστής», ιδρυτής ενός παράλληλου ΚΚ. Που ίδρυσε το 2009.
Κατηγορεί τους παραδοσιακούς κομμουνιστές πως προωθούν τους ολιγάρχες.

Πληροφορίες από Deutsche Welle
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης