H «Frankfurter Allgemeine Zeitung» σε πρωτοσέλιδο άρθρο της με τίτλο «Κενό εξουσίας στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο» γράφει ότι «η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να διεξαχθεί χωρίς τη Γερμανία, η οποία όμως ζητά υπομονή από την ΕΕ, μέχρι την ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης».

Όπως εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, η διάδοχη κατάσταση δύσκολα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην κληρονομιά που άφησε ο πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έβαλε τα προηγούμενα οκτώ χρόνια τη σφραγίδα του στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα και παρά το δασκαλίστικο ύφος του, που έκανε πολλούς να αισθάνονται αμήχανα, είναι σίγουρο ότι λείπει ήδη στην πλειονότητα των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σόιμπλε, αναφέρει η FAZ, λειτουργούσε ως άγκυρα, ήταν πάντα άριστα προετοιμασμένος και ενεργός μέχρι το τελευταίο λεπτό της θητείας του. Χάρη σ’ αυτόν, το Eurogroup έγινε το κέντρο ελέγχου κατά τη διάρκεια της κρίσης, αποφασίζοντας για τα προγράμματα βοήθειας, τους νέους κανόνες και θεσμούς για τη σταθεροποίηση της νομισματικής ένωσης.

Όμως και η θέση του επικεφαλής του eurogroup «ανοίγει», μετά την αποχώρηση του Γερούν Νταίσλμπλουμ τον Ιανουάριο, καθώς το κόμμα του έχασε τις εκλογές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρος υποψήφιος, καθώς όσοι φιλοδοξούν να καταλάβουν τη θέση, είτε δεν ανήκουν στο σωστό κόμμα ή χώρα, είτε δεν απολαμβάνουν δημοτικότητα μεταξύ των ομολόγων τους ή δεν διαθέτουν τις ικανότητες.

Ούτε για τον Αυστριακό Tόμας Βίζερ επικεφαλής του Euroworking Group, ο οποίος κατά τη διάρκεια της κρίσης είχε την εμπιστοσύνη όλων των υπουργών, διότι ήταν ένας αξιόπιστος διαμεσολαβητής με διπλωματικές ικανότητες, υπάρχει κάποιος αντάξιος αντικαταστάτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κενό εξουσίας στις Βρυξέλλες έρχεται σε ακατάλληλη στιγμή, καθώς τους επόμενους μήνες θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της νομισματικής ένωσης. Στο τραπέζι θα τεθεί η δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ο κοινός προϋπολογισμός και η θέση του υπουργού Οικονομικών για την ευρωζώνη. Όλα αυτά τα θέματα αφορούν άμεσα τα μέλη του eurogroup. Η Κομισιόν από την πλευρά της θα επιθυμούσε ο επικεφαλής να προερχόταν από το δικό της δυναμικό. Η ίδια θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της στο τέλος του Δεκεμβρίου, δύο ημέρες μετά τη λήξη της θητείας του Ντάισελμπλουμ, όταν δηλαδή το eurogroup δεν θα είναι διαπραγματευτικά λειτουργικό. Η συζήτηση, σαφώς θα επηρεαστεί, από τις προτάσεις του επικεφαλής του ΕΜΣ Kλαους Ρεγκλινγκ ιδιαίτερα για το μετασχηματισμό του θεσμού σε ΕΝΤ. Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει ζητήσει Σύνοδο Κορυφής το Δεκέμβριο για να συζητηθούν τα θέματα των μεταρρυθμίσεων.

Πιθανόν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να πρέπει να ζητήσει κατανόηση από τους Ευρωπαίους ομολόγους της, δεδομένου ότι τρέχουν οι διερευνητικές συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης και χωρίς τη γερμανική θέση θα είναι δύσκολο να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όμως η υπομονή δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα, καθώς μάλιστα αυξάνεται η σύγχυση γύρω από τις γερμανικές θέσεις, εξαιτίας της φήμης ότι η Ένωση (CDU/CSU) θα στείλει έναν χαμηλόβαθμο υπάλληλο στο Eurogroup. Τουλάχιστον η Μέρκελ πρέπει να σταματήσει αυτή τη φήμη, ώστε να μη δίνεται τροφή για περισσότερη σύγχυση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης