Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), το κόμμα που αναμένεται να αποτελέσει ήσσονα εταίρο στην επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, δεν θα επιμείνουν να διαδεχθεί ένας Γερμανός τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι όταν λήξει η θητεία του το 2019, διαβεβαίωσε ο Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, ένα κορυφαίο στέλεχός τους.

Κυβερνητικά στελέχη στη Γερμανία έχουν απαιτήσει επανειλημμένα η ΕΚΤ να αλλάξει την πολιτική της και ιδίως να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει θέσει σε εφαρμογή. Μέχρι τώρα πάντως, η συντηρητική καγκελάριος Μέρκελ σιωπά ως προς το ποιον θα ήθελε να δει να διαδέχεται τον Ιταλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άγγελα Μέρκελ διεξάγει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το FDP και τους Πράσινους μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, στις οποίες οι συντηρητικοί απώλεσαν μέρος των δυνάμεών τους. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το FDP επέκρινε δριμύτατα το πακέτο της ΕΚΤ για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη.

Ο Ντράγκι βρίσκεται στο πηδάλιο της ΕΚΤ από τον Νοέμβριο του 2011 και η θητεία του λήγει περί τα τέλη του Οκτωβρίου του 2019.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel έγραψε στα μέσα του Σεπτεμβρίου ότι η Γαλλία και η Ιταλία έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα πρόβαλαν καμιά αντίρρηση ένας Γερμανός να αναλάβει την ηγεσία της ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης