Φέιγ βολάν τα δεδομένα υγείας Ευρωπαίων πολιτών, σε ξένους ψηφιακούς κολοσσούς

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022, 11:00
Φέιγ βολάν τα δεδομένα υγείας Ευρωπαίων πολιτών, σε ξένους ψηφιακούς κολοσσούς

Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Σε μια επείγουσα ερώτησή της προς την Κομισιόν, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Virginie Joron αποκαλύπτει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι ξένοι ψηφιακοί κολοσσοί που κυριαρχούν στην ψηφιακή αγορά διαχειρίζονται τα δεδομένα υγείας των Ευρωπαίων πολιτών.

Αναφερόμενη στις συγχωνεύσεις, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι περίπου 60.000 συγχωνεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2021, καθώς και ότι η Κομισιόν, που υποτίθεται ότι θα καταπολεμούσε τα καρτέλ, δεν έχει αποτρέψει ούτε μία συγχώνευση από το 2019.

Τονίζει δε ιδιαίτερα πως, παρότι ξένοι κολοσσοί (Google, Microsoft, Facebook κ.λπ.) κυριαρχούν ήδη πλήρως στην ψηφιακή αγορά, στις 21 Δεκεμβρίου 2021 η Επιτροπή ενέκρινε την εξαγορά της Nuance από τη Microsoft για 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), η Κομισιόν είπε για άλλη μια φορά ότι θα χαλιναγωγούσε την Big Tech, αλλά δεν έχει ακόμη ενεργήσει σύμφωνα με αυτές τις διαβεβαιώσεις.

Η αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, από την άλλη πλευρά, η οποία είναι ανεξάρτητη από το Brexit, μόλις τον περασμένο μήνα διέταξε τη Meta (Facebook) να πουλήσει το Giphy και καθυστερεί τη συμφωνία Microsoft/Nuance.

Πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν το λογισμικό Nuance για να κάνουν διαγνώσεις.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη προκαλέσει οργή με την απόφασή της σχετικά με τον κόμβο δεδομένων υγείας της χώρας και τώρα η Microsoft θα αποκτήσει ένα άλλο μέσο πρόσβασης στα ιδιωτικά δεδομένα υγείας Γάλλων και Ευρωπαίων πολιτών.

Καθώς η Κομισιόν συνεχίζει να επιτρέπει στη Microsoft, στο Facebook και σε άλλα παρόμοια να εξαγοράζουν εταιρείες, πώς μπορεί ποτέ να δημιουργηθεί ένας ψηφιακός γίγαντας στην Ευρώπη...

Γιατί, λοιπόν, η Κομισιόν επιτρέπει σε ξένες εταιρείες να χειρίζονται δεδομένα υγείας σε αυτόν τον κυρίαρχο τομέα, είναι η ερώτηση της Γαλλίδας ευρωβουλευτού.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022, 11:00