Φυλακές του θανάτου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013, 22:04
Φυλακές του θανάτου
Περισσότεροι από 100 κρατούμενοι έχουν πεθάνει από πείνα και ασθένειες στις φυλακές της Ζιμπάμπουε από τις αρχές του έτους, λόγω έλλειψης πόρων, όπως ανακοίνωσε σήμερα μια οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Από τον Ιανουάριο του 2013 περισσότεροι από 100 κρατούμενοι πέθαναν στις φυλακές καθώς τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας μετατρέπονται σε παγίδες θανάτου», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Δικηγόροι της Ζιμπάμπουε για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ZLHR).

Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσαν σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι «οι ελλείψεις τροφίμων έχουν φτάσει σε ανησυχητικό επίπεδο καθώς δεν υπάρχουν οικονομικοί πόροι για την αγορά τους» ώστε να τραφούν όλοι οι κρατούμενοι που ανέρχονται συνολικά σε 18.460.

«Από το 1,2 εκατομμύριο δολάρια που απαιτείται σε μηνιαία βάση για την αγορά τροφίμων, οι σωφρονιστικές υπηρεσίες λαμβάνουν μόνο 300.000 δολάρια», με αποτέλεσμα οι φυλακές να δίνουν στους κρατούμενους μόνο ένα γεύμα ημερησίως αντί για τρία, διευκρίνισε η ZLHR.

Η πείνα και οι ασθένειες είχαν αποδεκατίσει τους κρατούμενους την περίοδο που η οικονομική κρίση στη χώρα είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της, το 2008. Εκατοντάδες κρατούμενοι πέθαναν και ο Ερυθρός Σταυρός παρενέβη για να μοιράσει τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα και σαπούνι στις φυλακές.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013, 22:16