Ο διοικητής της Ακαδημίας της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας φυλακίστηκε σήμερα μαζί με τρεις άλλους αξιωματικούς που κατηγορούνται ότι συνωμοτούσαν, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης το 2003, σε μια δίκη, στο πλαίσιο της οποίας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εις βάρος 200 και πλέον αξιωματικών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Έπειτα από τρίωρη ανάκριση στη διάρκεια της νύχτας, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έδωσε εντολή να μεταφερθούν σε στρατιωτική φυλακή της πόλης ο διοικητής της Ακαδημίας της Πολεμικής Αεροπορίας υποπτέραρχος Ισμαήλ Τας, δύο συνταγματάρχες και ένας υπολοχαγός, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη φυλάκιση των τριών στρατιωτικών οξύνεται περαιτέρω η ένταση στις σχέσεις μεταξύ του στρατού της χώρας, που υπερασπίζεται τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, και του κυβερνώντος συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο κατηγορούν ορισμένοι επικριτές του για μυστική ισλαμική ατζέντα.

Στις 12 Ιουνίου θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, στις οποίες αναμένεται να καταφέρει σαφή νίκη για μια τρίτη θητεία ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του AKP.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο στρατηγός Μπιλγκίν Μπαλανλί, διοικητής των στρατιωτικών ακαδημιών της Τουρκίας, έγινε ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός εν ενεργεία που κατηγορείται για ανάμειξη στη συνωμοσία που έχει ονομαστεί «Επιχείρηση Βαριοπούλα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης