Φιλιππίνες: Απελευθέρωση Αμερικανίδας ύστερα από τρεις μήνες

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011, 11:14
Φιλιππίνες: Απελευθέρωση Αμερικανίδας ύστερα από τρεις μήνες
Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια μιας Αμερικανίδας στις Φιλιππίνες, την οποία απήγαγαν ένοπλοι μουσουλμάνοι πριν από περίπου τρεις μήνες. Οι απαγωγείς την απελευθέρωσαν από το απομακρυσμένο νησί στα νότια της χώρας, όπου δραστηριοποιούνται πυρήνες της αλ Κάιντα. Ωστόσο, σύμφωνα με την αστυνομία, εξακολουθούν να κρατούν τον γιο της και τον 19χρονο ανιψιό της, Ρόμνικ Τζακάρια.

Η αστυνομία ερευνά τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ένοπλοι στην πόλη Μαλούσο της νήσου Μπασίλαν βρήκαν την 50χρονη Τζέρφα Λούνσμαν να περιπλανιέται στους δρόμους ενός χωριού στα περίχωρα της Μαλούσο περίπου στις 22:00 (τοπική ώρα) χθες, Κυριακή.

«Χάρηκε πολύ που μας είδε, αλλά έδειχνε αδύναμη» είπε ο Χασάν, επικεφαλής της αστυνομίας, και πρόσθεσε ότι η γυναίκα, η οποία είναι παντρεμένη με Γερμανό υπήκοο, μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου της δόθηκε τροφή. Η Τζέρφα Λούνσμαν και ο 14χρονος γιος της, Κέβιν Έρικ, έκαναν διακοπές σε παραθαλάσσια τοποθεσία της νήσου Τίκταμπον, κοντά στην πόλη Ζαμποάνγκα, όταν συνελήφθησαν ως όμηροι από 14 ενόπλους στις 12 Ιουλίου και μεταφέρθηκαν στη ζούγκλα της νήσου Μπασίλαν.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μανίλα επιβεβαίωσε και χαιρέτισε την απελευθέρωση της Λούνσμαν. Ο δήμαρχος της πόλης, Ζαμποάνγκα Σέλσο Λόμπρεγκατ, είπε ότι οι ένοπλοι είχαν διατηρήσει επικοινωνία με τον σύζυγο της γυναίκας και πρόσθεσε ότι η Λούνσμαν δεν διευκρίνισε αν καταβλήθηκαν λύτρα, αλλά, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, οι απαγωγείς ζήτησαν λύτρα δέκα εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Λόμπρεγκατ είπε ότι είχε πληροφορηθεί πως οι ένοπλοι σκόπευαν να απελευθερώσουν τη μητέρα μαζί με τον γιο της. Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή, αλλά οι Αρχές θεωρούν ότι πίσω από αυτήν βρίσκεται η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ, που συνδέεται με την αλ Κάιντα. Ωστόσο, οι Αρχές δήλωσαν ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι για την απαγωγή μπορεί να ευθύνεται η αυτονομιστική οργάνωση Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011, 11:38