Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε θα «αφήσει στον Θεό» την απόφαση για το εάν θα είναι υποψήφιος ή όχι για τη θέση του αντιπροέδρου στις εκλογές της επόμενης χρονιάς, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του απαντώντας στις εικασίες ότι ίσως προσπαθήσει να παραμείνει περισσότερο στην εξουσία.

Ο Ντουτέρτε δεν μπορεί να επιδιώξει την επανεκλογή του το 2022 βάσει του συντάγματος που περιορίζει τους προέδρους σε μία μόνο εξαετή θητεία, αλλά μπορεί να αναλάβει μια άλλη θέση αιρετού αξιωματούχου, συμπεριλαμβανομένης αυτής του αντιπροέδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις Φιλιππίνες δεν είναι ασυνήθιστο οι πρώην πρόεδροι να κατεβαίνουν ως υποψήφιοι για χαμηλότερα αξιώματα.

«Το αφήνει στον Θεό, αυτή είναι η απάντησή του» δήλωσε ο εκπρόσωπος Χάρι Ρογκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ερωτηθείς για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Ντουτέρτε για την αντιπροεδρία.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ντουτέρτε παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στις Φιλιππίνες παρά την αμφιλεγόμενη φιλοκινεζική του στάση, τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και τη δημόσια κριτική σε βάρος των χειρισμών της κυβέρνησης κατά την επιδημία του κορωνοϊού στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με εικασίες που κυκλοφορούν, ο Ντουτέρτε ίσως προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία επικυρώνοντας την υποψηφιότητα του βασικού του συμβούλου και εν ενεργεία γερουσιαστή, του Κρίστοφερ «Μπονγκ» Γκο, συμμετέχοντας παράλληλα στην ξεχωριστή διαδικασία για την εκλογή του αντιπροέδρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης