Φιλιππίνες: Ο Ντουτέρτε ανακοινώνει την αποχώρηση από τη συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Φιλιππίνες: Ο Ντουτέρτε ανακοινώνει την αποχώρηση από τη συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρηση της χώρας του από την ιδρυτική συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο εξετάζει τη φονική πολιτική που ακολουθεί για την εξάλειψη του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

«Δηλώνω (...) ότι οι Φιλιππίνες ανακαλούν την επικύρωση του Καταστατικού της Ρώμης (και η απόφαση αυτή) τίθεται άμεσα σε ισχύ» σημειώνει ο πρόεδρος σε ανακοίνωσή του.

Το δικαστήριο αυτό που έχει έδρα στη Χάγη ανακοίνωσε στις αρχές του Φεβρουαρίου την έναρξη «προκαταρκτικής εξέτασης», που είναι το στάδιο που προηγείται μιας έρευνας, για την εκστρατεία του Ντουτέρτε κατά των ναρκωτικών.

Η πολιτική αυτή προκαλεί ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα.

Ο Ντουτέρτε, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος το 2016, έχει δεσμευτεί να εξαλείψει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών εξαπολύοντας μια εκστρατεία για την πάταξη του λαθρεμπορίου ναρκωτικών με δεκάδες χιλιάδες θύματα.

Από την εκλογή του, περίπου 4.000 άνθρωποι που είναι ύποπτοι για λαθρεμπόριο ή για χρήση ναρκωτικών ουσιών έχουν σκοτωθεί από την αστυνομία, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών πρέπει να είναι ο τριπλάσιος.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018, 13:13