Φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό διακηρύττει ο Ρόμπερτ Φίτσο

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012, 22:47
Φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό διακηρύττει ο Ρόμπερτ Φίτσο
Την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την επιβολή φόρων σε πλούσιους και επιχειρήσεις, την αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων, περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, μια καλύτερη νομική προστασία για εργαζομένους, αλλά και αφοσίωση στην Ευρωζώνη, διακήρυξε με δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ο θριαμβευτής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Σλοβακία, ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην και μελλοντικός πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο.

Συγκεντρώνοντας το 44,4 % και τις 83 από το σύνολο των 150 εδρών της σλοβακικής Βουλής, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ρόμπερτ Φίτσο πέτυχε το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα που είχε ποτέ κόμμα στην ιστορία της ανεξάρτητης Σλοβακίας από την ίδρυσή της, την 1.1.1993, ώστε η νίκη του αυτή, που του εξασφαλίζει σαφή αυτοδυναμία, να χαρακτηρίζεται «ιστορική».

Χαιρετίζοντας την «εντυπωσιακή επιτυχία» του αδελφού σλοβακικού κόμματος, ο καγκελάριος της γειτονικής Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, τόνισε πως αυτή η εκλογική νίκη δίνει μια επιπλέον ώθηση για μια κοινωνικότερη Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, αναλυτές ισχυρίζονται πως, σε περίπτωση υλοποίησης από τον μελλοντικό πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο των προεκλογικών του υποσχέσεων και των σημερινών του διακηρύξεων, που συνεπάγονται αύξηση των δημοσίων δαπανών, η Σλοβακία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με παρέκκλισή της στην τήρηση των επιταγών των Βρυξελλών ως προς τον προϋπολογισμό και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα, ο πρόεδρος της Σλοβακίας, Ίβαν Γκασπάροβιτς, χαρακτήρισε την εκλογική αναμέτρηση του Σαββάτου ως τη σημαντικότερη από τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην ενιαία τότε Τσεχοσλοβακία το 1990, επισημαίνοντας ότι η μελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πολύ υπεύθυνες αποφάσεις σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, παραπέμποντας και στον σημαντικό ρόλο που, όπως είπε, καλείται να διαδραματίσει η χώρα στο πλαίσιο της προεδρίας της στην Ε.Ε. το 2014.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012, 22:57