Στις 18.00 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, ο κ. Τζόνσον θα περάσει την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ, αφού προηγουμένως έχει πάρει την εντολή από τη βασίλισσα. Στελέχη της κυβέρνησης εγκατέλειψαν τα πόστα τους.

Λίγο πριν από την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων, ο Μπόρις Τζόνσον, νεοεκλεγείς πρωθυπουργός από 92.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, ξεκίνησε την κατάρτιση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ουρά αναμονής περιμένουν ευρωσκεπτικιστές και μη συντηρητικοί βουλευτές για μια θέση στα πρώτα έδρανα της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα μια σειρά υπουργών της κυβέρνησης Μέι έχει παραιτηθεί ή προτίθεται να το πράξει, καθώς αρνούνται να συνεργαστούν με τον κ. Τζόνσον. Πρόκειται για τρανταχτά ονόματα, όπως των υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Διεθνούς Βοήθειας καθώς και σημαντικό αριθμό υφυπουργών. Ο Τζέρεμι Χαντ, υπουργός Εξωτερικών και αντίπαλος του Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι θα αρνηθεί οποιαδήποτε θέση τού προταθεί, εκτός των Υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών ή την Αντιπροεδρία. Με τέτοια ομαδική έξοδο, ο νέος πρωθυπουργός θα έχει να επιλέξει από άγνωστα ονόματα βουλευτών που δεν έχουν εμπειρία κυβερνητικής θέσης.

Σκληρή εσωκομματική αντιπολίτευση

Κι όλα αυτά τη στιγμή που το ΔΝΤ προειδοποίησε την Τρίτη πως η εμπορική πολιτική του Τραμπ σε συνδυασμό με ένα άναρχο Brexit θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε νέα κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την επιλογή του Τζόνσον, τον οποίο αποκάλεσε Τραμπ της Βρετανίας. Ο εν αναμονή πρωθυπουργός αποκάλεσε τη συμφωνία της προκατόχου του νεκρή και επανέλαβε πως έχει χρόνο για να διαπραγματευθεί μια ανανεωμένη συμφωνία έως την 31η Οκτωβρίου, ενώ οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για σκληρό παιχνίδι με απρόβλεπτη εξέλιξη.

Υποσχέθηκε, επίσης, να εργαστεί σκληρά για μια Βρετανία ενωμένη δίχως διαχωριστικές γραμμές και ένα πρόγραμμα παροχών που θα τερματίσουν τη μακρά περίοδο λιτότητας την οποία εφάρμοσαν οι προκάτοχοί του τα τελευταία 10 χρόνια.

Το γεγονός είναι πως μετά τους νικητήριους εορτασμούς ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ σκληρή εσωκομματική αντιπολίτευση, αποφασισμένη να του κάνει τη ζωή δύσκολη και να εμποδίσει με κάθε τρόπο τη μη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης