Οι χειρότερες δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τη Φινλανδία τα τελευταία 50 χρόνια μαίνονται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας για πέμπτη ημέρα, καταστρέφοντας δασικές εκτάσεις που είχαν πληγεί από την ξηρασία, μετά τις θερμοκρασίες ρεκόρ του καλοκαιριού.

Πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν σπεύσει από ολόκληρη τη Φινλανδία στην απομακρυσμένη κοιλάδα του Καλαγιόκι, όπου 250 πυροσβέστες και 4 ελικόπτερα δίνουν μάχη με τις φλόγες, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ισχυροί άνεμοι, που πνέουν στην περιοχή, τροφοδοτούν τις φλόγες στη δεύτερη μεγαλύτερη φωτιά όλων των εποχών, η οποία επεκτείνεται σε 3000 στρέμματα και το μέγεθος της οποίας είναι μικρότερο μονάχα από μια πυρκαγιά στην ίδια περιοχή πριν από 51 χρόνια.

«Όταν άρχισε να εξαπλώνεται από κορυφή σε κορυφή, μετρήσαμε την ταχύτητά της στα 20 χιλιόμετρα την ώρα», είπε στο Ρόιτερς ο αρχηγός της πυροσβεστικής υπηρεσίας Τζάρμο Χααπάνεν.

Αν και σημειώθηκαν κάποιες βροχές, θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα επιπλέον για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, καθώς ο κίνδυνος παραμένει λόγω των εστιών που σιγοκαίουν, συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εξακολουθεί και υπάρχει κίνδυνος ότι μπορεί να εξαπλωθεί, εάν η ξηρασία συνεχιστεί και ο αέρας δυναμώσει», εξήγησε ο Χααπάνεν.

Από τη φωτιά στη βόρεια Φινλανδία δεν καταστράφηκαν σπίτια ούτε κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ένα σπάνιο κύμα ζέστης, μεγάλης διάρκειας, είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν στη Φινλανδία θερμοκρασίες ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι. Τον Ιούνιο τα θερμόμετρα έδειχναν κατά μέσο όρο 20 βαθμούς Κελσίου, 4-5 βαθμούς πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης