Μετά την υποψηφιότητα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η κατάργηση της ουδετερότητας της Αυστρίας αποτελεί και πάλι θέμα συζήτησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους εμπειρογνώμονες να επικρίνουν την απροθυμία της κυβέρνησης να επαναξιολογήσει τη θέση της.

«Η Αυστρία ήταν ουδέτερη, είναι ουδέτερη και παραμένει ουδέτερη», δήλωσε την Τρίτη ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στον Τσέχο ομόλογό του Πετρ Φιάλα στην Πράγα. «Για την Αυστρία, το ζήτημα αυτό δεν τίθεται με αυτόν τον τρόπο. Έχουμε επίσης διαφορετική ιστορία από τη Σουηδία και τη Φινλανδία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, εμπειρογνώμονες και πολιτικοί της αντιπολίτευσης θέτουν υπό αμφισβήτηση τη μακρόχρονη αυστριακή ουδετερότητα που χρονολογείται από την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου.

Μετά την υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, περισσότεροι από 50 Αυστριακοί εμπειρογνώμονες, επιστήμονες και διπλωμάτες κάλεσαν την κυβέρνηση να διατηρήσει ανοιχτό μυαλό για την αυστριακή πολιτική ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας θέτει υπό αμφισβήτηση την ουδετερότητα.

«Είναι τρελό τι είδους μη συζήτηση για την πολιτική ασφαλείας επικρατεί στην Αυστρία», έγραψε στο Twitter η Μπεάτε Μάινλ-Ράισινγκερ, επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος NEOS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η αυστριακή υπουργός Άμυνας Κλαούντια Τάνερ δήλωσε ότι δεν χρειάζεται συζήτηση για την ουδετερότητα, καθώς το θέμα είναι κατοχυρωμένο στο αυστριακό σύνταγμα.

«Για την Αυστρία, η κατάσταση είναι αρκετά ξεκάθαρη από συνταγματική άποψη, καθώς είμαστε ουδέτεροι, σε αντίθεση με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, που είναι αδέσμευτες», δήλωσε την Τρίτη η Τάνερ.

Ακόμη και οι δημοσιογράφοι εμφανίστηκαν ελαφρώς σαστισμένοι, με έναν δημοσιογράφο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ORF να ρωτά εάν η Τάνερ δεν εμπιστεύεται στους πολίτες μια συζήτηση για την ουδετερότητα, τονίζοντας ότι «είναι αρκετά εκπληκτικό το γεγονός ότι στην Αυστρία, ωστόσο, δεν προκύπτει καν μια συζήτηση».

Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασε και η Μάινλ-Ράισινγκερ.

«Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την ασφάλεια της χώρας μας! Πρόκειται για εντελώς νέες καταστάσεις απειλών, και το ÖVP, αλλά και το SPÖ, οι Πράσινοι και το FPÖ βάζουν το κεφάλι τους στην άμμο!», είπε.

Πηγή: euractiv.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης