Παρά τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό τους, οι Φιλανδοί ψηφοφόροι φαίνεται ότι επιθυμούν να παραμείνει η χώρα τους στο ευρωπαϊκό μονοπάτι, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

Ο Σάουλι Νιινίστε, ο ηγέτης του κόμματος Εθνικού Συνασπισμού, που εκπροσωπεί τη συντηρητική οικονομική πολιτική και τις φιλελεύθερες κοινωνικές αξίες, φέρεται ως το μεγάλο φαβορί με ποσοστό 32%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Iltalehti.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πέκα Χααβίστε των Πρασίνων, επίσης φιλοευρωπαίος και ο πρώτος υποψήφιος για την προεδρία που δήλωσε ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος, έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 13%.

Εάν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά αυτά την Κυριακή, ο Νιινίστε και ο Χααβίστε θα περάσουν στο δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 5 Φεβρουαρίου.Οι ευρωσκεπτικιστές, όπως ο ηγέτης του Κόμματος των Φινλανδών Τίμο Σόινι, θα μείνουν εκτός.

Στη δημοσκόπηση ο Σόινι λαμβάνει ποσοστό μόλις 6% και έρχεται στην τέταρτη θέση, πίσω και από τον βετεράνο πολιτικό Πάαβο Βαϊρίνεν (11%) του Κεντρώου Κόμματος, ο οποίος διαφωνούσε με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης