Φονικές πλημμύρες έπληξαν τη Βραζιλία

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Απριλίου 2011, 20:22
Φονικές πλημμύρες έπληξαν τη Βραζιλία
Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Βραζιλίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο κρατίδιο Ρίο Γκράντε ντο Σουλ (νότια), έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν τουλάχιστον 12 θανάτους, χιλιάδες πληγέντες και σημαντικές ζημιές.

Οι βροχοπτώσεις άρχισαν το βράδυ της Πέμπτης και συνεχίζονταν σήμερα Κυριακή σε ορισμένες περιοχές. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σε επτά δήμους, όπου οι βροχές πλημμύρισαν σπίτια και κατέκλυσαν γέφυρες και δρόμους διακόπτοντας την παροχή βασικών υπηρεσιών. Άλλοι επτά δήμοι έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα καταγράφηκαν 12 θάνατοι, οι επτά από τους οποίους στην πόλη Ιγκρεζίνια όπου η ροή της λάσπης παρέσυρε έξι σπίτια.

«Άκουσα έναν πολύ δυνατό θόρυβο, θα΄λεγε κανείς πως ήταν το τέλος του κόσμου. Δεν είχα το χρόνο παρά μόνο για ν΄αρπάξω τη σύζυγο και τον επτάχρονο γιο μου και να τρέξω έξω», είπε ο Ζιλμπέρτο Άλβες ντος Σάντος, 37 ετών, το σπίτι του οποίου παρασύρθηκε από κατολίσθηση στην Ιγκρεζίνια, σε μια κοιλάδα του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ.

Σύμφωνα με τις αρχές, σχεδόν 31.600 άνθρωποι επλήγησαν από τις πλημμύρες, όμως δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των αστέγων ή των ανθρώπων που εκκενώθηκαν.

Οι κατακλυσμιαίες βροχές προκάλεσαν πολλά θύματα σε πολλές περιοχές της Βραζιλίας φέτος, προκαλώντας ακόμα και μία καταστροφή στα ορεινά του κρατιδίου του Ρίο ντε Ζανέιρο, όπου οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερους από 1.000 θανάτους και αγνοουμένους τον Ιανουάριο.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 24 Απριλίου 2011, 20:22