Μετά την φονική κακοκαιρία που έπληξε το νησί της Ίσκια, στην νότια Ιταλία, η οποία κόστισε την ζωή σε δώδεκα ανθρώπους και ανάγκασε πάνω από διακόσιους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ο ιταλικός Τύπος προσπαθεί να ερευνήσει τις αιτίες της τραγωδίας, με ιδιαίτερη αναφορά στην αυθαίρετη δόμηση.

Σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα La Repubblica, o Ιταλός υφυπουργός Υποδομών, Εντοάρντο Ρίξι, υπογράμμισε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εμείς, το 2018 θέλαμε να εγκριθεί διάταγμα για την ανοικοδόμηση της γέφυρας Μοράντι, η οποία είχε καταρρεύσει στην Γένοβα. Την τελευταία στιγμή, τα Πέντε Αστέρια μας ζήτησαν να εντάξουμε στο όλο μέτρο και την οικονομική στήριξη πολλών ιδιοκτητών αυθαίρετων σπιτιών στην Ίσκια. Και αναγκασθήκαμε να το δεχθούμε, για να μπορέσει να ξαναχτιστεί η γέφυρα».

Σύμφωνα με τον Ρίξι, για την επίτευξη της παροχής κρατικών κονδυλίων στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων «τις περισσότερες προσπάθειες, τις κατέβαλε ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, θέτοντάς το ως όρο». «Κάποιοι χρησιμοποίησαν εκείνη την φάση, για να ικανοποιήσουν άλλες ανάγκες», τόνισε ο Ιταλός υφυπουργός Υποδομών.

Πιο αναλυτικά, το ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia εξηγεί ότι με το συγκεκριμένο διάταγμα ορίσθηκε ότι οι κάτοικοι της Ίσκια οι οποίοι είχαν ζητήσει στο παρελθόν την νομιμοποίηση του αυθαίρετου σπιτιού τους, θα μπορούσαν να λάβουν κρατικά κονδύλια για να επισκευάσουν την κατοικία τους από τυχόν ζημιές του σεισμού που είχε πλήξει την Ίσκια το 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι τόσο με το μέτρο αυτό, όσο και με τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων που υπεγράφησαν από τις ιταλικές κυβερνήσεις το 1985,το 1994 και το 2003, εστάλη το μήνυμα ότι δεν υπάρχει πρόθεση να τιμωρηθεί η παράνομη δόμηση, η οποία συνέβαλε στην τραγωδία του περασμένου Σαββάτου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης