Φονικό κύμα καύσωνα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013, 10:50


Συγκλονιστικός είναι ο απολογισμός των θυμάτων στη Βρετανία από το πρωτόγνωρο κύμα ζέστης που σαρώνει τη γηραιά Αλβιώνα.

Σύμφωνα με τον Independent και έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Time από το London School of Hygiene and Tropical Medicine, τις πρώτες εννέα θερμές ημέρες μόνο στην Αγγλία έχασαν τη ζωή τους μεταξύ 540 και 760 άνθρωποι!

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί καθώς οι θερμοκρασίες υπολογίζεται ότι θα παραμείνουν υψηλές μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Πρόκειται για θερμοκρασίες οικείες μεν για τους λαούς της Μεσογείου αλλά φονικές για τους κατοίκους του Βορρά, καθώς η ηλιοφάνεια είναι παρατεταμένη κατά τη διάρκεια της ημέρας και τα ποσοστά υγρασίας είναι ιδιαίτερα υψηλά ενώ απουσιάζουν οι κλιματιζόμενοι χώροι.

Το θερμόμετρο την Πέμπτη έφτασε τους 31 οC έπειτα από την πιο ζεστή ημέρα των τελευταίων επτά χρόνων καθώς την Τετάρτη στο Χίθροου ο υδράργυρος άγγιξε του 31,9 oC.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση κινδύνου «επιπέδου τρία» εφιστώντας την προσοχή στις αρμόδιες Αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως τα πολύ νεαρά άτομα, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις καθώς και άνθρωποι με αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα.

Την ίδια στιγμή εκατομμύρια νοικοκυριά καλούνται να μειώσουν τη χρήση νερού καθώς η αυξημένη ζήτηση των τελευταίων ημερών έχει επιβαρύνει σημαντικά το δίκτυο υδροδότησης του Λονδίνου.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τον Independent, οι επιστήμονες της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας συνιστούν και στους αγρότες να είναι σε επιφυλακή το Σαββατοκύριακο καθώς ο καύσωνας απειλεί με κύμα πυρκαγιών που θα μπορούσε να καταστρέψει τις καλλιέργειες σε ολόκληρη τη χώρα.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013, 12:13