Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford θα διατηρήσει 1.000 θέσεις εργασίας σε μια μονάδα της στη νοτιοδυτική Γαλλία μετά την επίτευξη συμφωνίας σήμερα με τις τοπικές αρχές για να μοιραστούν το βάρος των νέων επενδύσεων που απαιτούνται για να παραμείνει σε λειτουργία το εργοστάσιο αυτό.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ford θα επενδύσει 125 εκατομμύρια ευρώ και οι τοπικές αρχές 12,5 εκατ. ευρώ για την παραγωγή ενός κιβωτίου ταχυτήτων επόμενης γενιάς για μικρά αυτοκίνητα στην Ευρώπη, σε αντάλλαγμα για την παροχή εγγυήσεων ότι δεν θα προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας εκεί για πέντε χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούρ, που επέκρινε δημόσια τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA Peugeot Citroen για τα σχέδιά της για την περικοπή 8.000 θέσεων εργασίας, χαιρέτισε τη συμφωνία και τόνισε πως θα εγγυηθεί ότι θα τηρηθεί κατά γράμμα.

Το εργοστάσιο στο Μπλανκφόρ, κοντά στο Μπορντό, απασχολεί σήμερα περίπου 1.200 εργαζόμενους, μόνο όμως 300 από αυτούς εργάζονται πραγματικά, οι υπόλοιποι λαμβάνουν μια επιταγή με την αμοιβή τους, πηγαίνουν στην μονάδα, αλλά δεν έχουν αντικείμενο εργασίας.

Προηγουμένως, το εργοστάσιο παρήγαγε εξαρτήματα για παλαιότερα μοντέλα της Ford στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είχε μειώσει την παραγωγή του τα τελευταία χρόνια καθώς τα αυτοκίνητα αυτά πλέον αποσύρονται. Το εργατικό του δυναμικό είχε μειωθεί πολύ σε σχέση με τους 3000 εργαζόμενους που είχε στην δεκαετία του 1970.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ford πούλησε το εργοστάσιο το 2009 στη γερμανική εταιρεία επενδύσεων ΗΖ Holding, η οποία σκόπευε να το χρησιμοποιήσει για την κατασκευή ανταλλακτικών για αιολικές γεννήτριες. Αυτή η συμφωνία κατέρρευσε όταν ο βιομηχανικός εταίρος της HZ Holding αποσύρθηκε, και η Ford αγόρασε και πάλι το εργοστάσιο της στις αρχές του 2011.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης