Άγγιξαν το μποζόνιο του Ηiggs

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012, 10:09


Συντονιστείτε με το zougla radio και δείτε live εικόνα από το CERN

Όλα τα βλέμματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας είναι στραμμένα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) για τις επίσημες ανακοινώσεις που αφορούν στην αναζήτηση του μποζονίου του Χιγκς (Higgs), το οποίο αποκαλείται και «σωματίδιο του Θεού».

Όπως μετέδωσε το πρωί της Τετάρτης το πρακτορείο Reuters, οι επιστήμονες του CERN ανακάλυψαν ένα σωματίδιο το οποίο θα μπορούσε να είναι το μποζόνιο του Χιγκς.

Χρειάστηκε να περάσει μισός αιώνας μέχρι να κατασκευαστεί το γιγάντιο μηχάνημα που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις. Ερευνητές του CERN ανακοινώνουν σήμερα πως είναι σχεδόν βέβαιοι ότι εντόπισαν «κάτι που μοιάζει με το Χιγκς», το σωματίδιο που θα επιβεβαίωνε ότι γνωρίζουμε πώς η ύλη αποκτά τη μάζα της.

Εφόσον επιβεβαιωθεί οριστικά η ανακάλυψη, κάτι που δεν αναμένεται πριν από τον Οκτώβριο, ο πειραματικός άθλος θα επιστέγαζε το λεγόμενο «Καθιερωμένο Μοντέλο», το θεωρητικό οικοδόμημα που αναπτύχθηκε τον περασμένο αιώνα και συγκεντρώνει όλες τις γνώσεις των φυσικών για τα στοιχειώδη συστατικά του σύμπαντος.

H παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν το 2012 ξεκίνησε στις 10.00 ώρα Ελλάδας στη Μελβούρνη, όπου πραγματοποιείται το διεθνές συνέδριο φυσικής υψηλών ενεργειών.

Η σαμπάνια...

Mε μία σαμπάνια, ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς, 83 ετών, γιόρτασε την ανακοίνωση για την ανακάλυψη ενός νέου υποατομικού σωματιδίου «συμβατού» με το μποζόνιο που φέρει το όνομά του και του οποίου την ύπαρξη είχε προβλέψει εδώ και 50 χρόνια.

«Είμαι έκπληκτος από την απίστευτη ταχύτητα με την οποία υπήρξαν αυτά τα αποτελέσματα... Ποτέ δεν είχα διανοηθεί ότι θα παρακολουθούσα εν ζωή κάτι τέτοιο και θα ζητήσω από την οικογένειά μου να βάλει τη σαμπάνια να παγώνει» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η οποία εστάλη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου διδάσκει.

Eπιβεβαίωση;

Ο Βέλγος φυσικός, καθηγητής του Ελευθέρου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (ULB) Φρανσουά Ενγκλέρ, αναμένει ότι η ανακάλυψη του μηχανισμού του Χιγκς θα επιβεβαιωθεί την Τετάρτη, στο επιστημονικό σεμινάριο που οργανώνει το CERN.

Σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS, ο Βέλγος επιστήμονας, εκ των πρωτεργατών της ανακάλυψης, θα μπει έτσι και στον κατάλογο των υποψηφίων για το βραβείο Νομπέλ.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένα σωματίδιο έχει ανακαλυφθεί, ότι ταιριάζει με τη θεωρία του μποζονίου του Χιγκς» δήλωσε ο John Womersley, διευθυντής του βρετανικού συμβουλίου Επιστήμης και Τεχνολογίας.

 
Αριστερά: Σεμινάριο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών
Δεξιά: Ο Βρετανός φυσικός Peter Higgs χαιρετά τον Βέλγο φυσικό Francois Englert

Εκπρόσωπος για μία από τις δύο ομάδες, που «κυνηγούν» το σωματίδιο του Χιγκς, είπε: «Αυτό είναι ένα προκαταρκτικό αποτέλεσμα, αλλά νομίζουμε ότι είναι πολύ ισχυρό».
 
Το μποζόνιο Μπράουτ-Ενγκλέρ-Χιγκς αποκαλείται επίσης και μποζόνιο του Χιγκς ή «σωματίδιο του Θεού». Το μποζόνιο του Χιγκς, αν και είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν, παραμένει μία θεωρητική έννοια. Ουσιαστικά εξηγεί πώς συγκεντρώθηκαν τα σωματίδια μαζί για να δημιουργηθούν τα αστέρια, οι πλανήτες ακόμη και η ζωή.

Σύμφωνα λοιπόν με τη θεωρία, χωρίς το μποζόνιο του Χιγκς, τα σωματίδια που συνθέτουν το σύμπαν θα είχαν παραμείνει σε ρευστή μορφή.

Πρόκειται για το τελευταίο ανεξερεύνητο κομμάτι του «Καθιερωμένου Μοντέλου» που περιγράφει τη βασική σύνθεση του σύμπαντος. Το μοντέλο είναι για τους φυσικούς ό,τι είναι και η θεωρία της εξέλιξης για τους βιολόγους.

Η επικύρωση της ύπαρξης του μποζονίου αναμένεται να κάνει αίσθηση, αφού «όλη η φυσική από την αρχή του 20ού αιώνα βασίζεται σε αυτό», εξήγησε ο Ενγκλέρ.

Μαζί με τον συνάδελφό του, Ρόμπερτ Μπράουτ, που έχει πλέον πεθάνει, και τον Βρετανό Πίτερ Χιγκς είχαν εισηγηθεί το 1964 την ύπαρξη αυτού του «μηχανισμού του Χιγκς», ο οποίος εξηγεί τη μάζα των άλλων στοιχειωδών σωματιδίων.


Το αμερικανικό εργαστήριο Fermilab ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι τα τελευταία δεδομένα από τον επιταχυντή σωματιδίων Tevatron δείχνουν ότι το μποζόνιο υπάρχει.

Ωστόσο, «θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στην Ευρώπη, για να επιβεβαιώσουμε αυτήν την ανακάλυψη», τόνισε ο Ρομπ Ρόζερ, ο εκπρόσωπος του εργαστηρίου, σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Fermilab.


(Συμμετέχοντες στην έρευνα ξεκουράζονται λίγο πριν από τη μεγάλη ανακοίνωση)

Ο CERN, στον οποίο ανήκει ο LHC, έχει ανακοινώσει ότι την Τετάρτη θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, για να ανακοινωθούν οι τελευταίες ανακαλύψεις από τα πειράματα για την αναζήτηση του μποζονίου του Χιγκς.

Παρακολουθήστε στο video που ακολουθεί όσα δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Jim Al-Khalili, ο οποίος εξηγεί τι είναι το μποζόνιο του Χιγκς, αλλά και για ποιο λόγο είναι σημαντική η επιβεβαίωση της ύπαρξής του για τους φυσικούς.


Στην επιστημονική κοινότητα κυκλοφορούν ήδη φήμες ότι πρόκειται να γίνει μια πολύ σημαντική ανακοίνωση.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος - Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012, 14:30