Ο Αμεντί Κουλιμπαλί μαζί με τη Χαγιάτ Μπουμεντιέν ήταν οι ένοπλοι δράστες που εισέβαλαν στο εβραϊκό παντοπωλείο, στο Πορτ ντε Βενσάν στο Παρίσι και έπιασαν όμηρους τους πελάτες και το προσωπικό που βρίσκονταν στο κατάστημα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απελευθέρωσης των ομήρων, πέντε άνθρωποι έπεσαν νεκροί, ανάμεσα στους οποίους και ο δράστης. Σημειώνεται ότι -όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μία πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας- ο 32χρονος Κουλιμπαλί τηλεφώνησε σε οικείους του προκειμένου να τους ζητήσει να επιτεθούν εναντίον άλλων στόχων πριν χάσει τη ζωή του στην έφοδο που πραγματοποίησαν οι αρχές. Η Μπουμεντιέν κατάφερε να διαφύγει και αποτελεί τις τελευταίες ώρες την υπ’ αριθμό 1 καταζητούμενη στη Γαλλία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζευγάρι ήταν και οι βασικοί ύποπτοι για την επίθεση της Πέμπτης στη Μονρούζ με θύμα μία αστυνομικό, ενώ γνώριζαν προσωπικά και φαίνεται να σχεδίασαν την επίθεση μαζί με τα αδέρφια Κουασί -υπεύθυνα για το αιματοκύλησμα στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo– τα οποία εξουδετερώθηκαν σε άλλη αστυνομική επιχείρηση στην πόλη Νταμαρτίν-αν-Γκελ.

Όπως δημοσίευσε η LeMonde, οι Κουλιμπαλί και Μπουμεντιέν φέρονται να είναι υποστηρικτές του ακραίου ισλαμιστή ηγέτη Τζαμέλ Μπεγκάλ. Οι δυο τους μάλιστα επισκέφτηκαν στη νότια Γαλλία το 2010 τον Τζαμέλ Μπεγκάλ, σεσημασμένο μέλος της Αλ Κάιντα ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Δείτε τις φωτογραφίες από το ταξίδι τους:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις φωτογραφίες δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο facebook η ίδια η Μπουμεντιέν. Όταν ρωτήθηκε από την ασφάλεια σχετικά με αυτές, απάντησε ότι έκανε εξάσκηση σκοποβολής.

Μάλιστα, όπως δημοσιεύει η LeMonde, η καταζητούμενη είχε δηλώσει το 2010 στις αρχές ότι: «Όταν είδα τη δολοφονία αθώων στην Παλαιστίνη, το Ιράκ, την Τσετσενία, το Αφγανιστάν, ή οπουδήποτε αλλού βομβάρδιζαν οι Ηνωμένες Πολιτείες… (αναρωτήθηκα) Ποιοί είναι οι τρομοκράτες».

Ποια είναι η Χαγιάτ Μπουμεντιέν

Η 27χρονη Χαγιάτ Μπουμεντιέν ήταν σύντροφος του Κουλιμπαλί από το 2010 και ζούσε στο σπίτι του, ενώ ο ίδιος εξέτιε ποινής φυλάκισης επειδή σχεδίαζε την απόδραση ενός τρομοκράτη που καταδικάστηκε σε ισόβια για το χτύπημα στο μετρό του Παρισιού το 1995. Ο Κουλιμπαλί αποφυλακίστηκε το 2010 και έκτοτε το ζευγάρι συζούσε. Μάλιστα, σύμφωνα με τη LeMonde, παντρεύτηκαν σε θρησκευτική τελετή η οποία ωστόσο δεν αναγνωρίζεται στη Γαλλία.

Η Μπουμεντιέν είχε στενές σχέσεις με τη σύζυγο του Κουασί, με την οποία είχε επικοινωνήσει τον περασμένο χρόνο περισσότερες από 500 φορές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης