Μια διάσημη φωτογράφος και σκηνοθέτιδα στο Ουζμπεκιστάν κρίθηκε από δικαστήριο της χώρας ένοχη για «δυσφήμιση της χώρας» μέσα από την καλλιτεχνική της δουλειά.

Η Ουμίντα Αχμέντοβα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών, εξαιτίας μιας σειράς φωτογραφιών και ενός φιλμ που έδειχνε τους ανθρώπους στο Ουζμπεκιστάν φτωχούς και την κοινωνία τεχνολογικά καθυστερημένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο αφού ο δικαστής ανήγγειλε ότι η Αχμέντοβα είναι ένοχη για «δυσφήμιση», έσπευσε να της δώσει χάρη.

Παρόλα αυτά η Αχμέντοβα είπε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης.

Το έργο της, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Πρεσβεία της Ελβετίας στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, αφορούσε κυρίως στα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν αποφάσισε να διώξει δικαστικά τη φωτογράφο, για ένα άλμπουμ της που εκδόθηκε το 2007 και έδειχνε σκηνές από την ζωή των κατοίκων της χώρας που ζουν έξω από τις πόλεις.

Το ίδιο έπραξαν και για το φιλμ της Αχμέντοβα, «The Burden of Virginity» (Το Φορτίο της Παρθενίας), το οποίο εστίαζε στις εμπειρίες των νεαρών γυναικών του Ουζμπεκιστάν πριν και μετά τον γάμο τους.

Ένα πάνελ «ειδικών» όμως που συστάθηκε από την κυβέρνηση, έκρινε ότι το έργο της Αχμέντοβα πλήττει τις πνευματικές αξίες του Ουζμπεκιστάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης