Ο Μαχμούντ Τσανμπέι, διευθυντής του θεάτρου Mut στο Αμβούργο, συνελήφθη για λίγες ώρες στη Σμύρνη με την υποψία τρομοκρατικής δραστηριότητας.

Πρόκειται για την τέταρτη σύλληψη Γερμανού την ίδια εβδομάδα. Εκφράζονται έτσι φόβοι για ενδεχόμενο να προκληθεί νέα ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μ. Τσανμπέι, ήθελε απλώς να λάβει μέρος- με ομάδα νέων- σε θεατρικό φεστιβάλ στη Σμύρνη.

Στο αεροδρόμιο της πόλης όμως τα σχέδιά του τελείωσαν πρόωρα και άδοξα. Άνδρες των αρχών ασφαλείας τον συνέλαβαν και του δήλωσαν ότι δεν μπορεί να εισέλθει στη χώρα:

«Τότε τους ρώτησα τι συμβαίνει, γιατί και αυτοί μου απάντησαν ότι έχουν υποψίες για τρομοκρατία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μαχμούντ Τσανμπέι είναι κουρδικής καταγωγής και διευθυντής μικρού θεάτρου στο Αμβούργο με την επωνυμία Mut. Πρόκειται για  πολυπολιτισμικό θέατρο το οποίο χρηματοδοτείται και από τον δήμο.

 Ο Μαχμούντ Τσανμπέι ζει εδώ και 30 χρόνια στη Γερμανία και δεν είχε ως τώρα προβλήματα με επισκέψεις του στην Τουρκία.

Προχθές όμως οι αρχές τον συνέλαβαν και δεν του επέτρεψαν την παρουσία δικηγόρου:

«Μετά μου ζήτησαν το κινητό μου. Δεν ήθελα να τους το δώσω. Τότε κάποιος με έσπρωξε με το γόνατό του από πίσω και μου είπε: ‘Αυτό είναι ένα σημείωμα που έχουμε από το υπουργείο Εσωτερικών που λέει ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε με αυτούς που είναι ύποπτοι για τρομοκρατία. Τα πάντα! Μπορείς να το φανταστείς; Τότε φοβήθηκα».

Αντιπαραθέσεις αλλά και χαμηλοί τόνοι

Οι απειλές έπιασαν και ο Μαχμούντ Τσανμπέι παρέδωσε το κινητό του τηλέφωνο.Ο Μ.Τσανμπέι

Οι υπάλληλοι αφού εξέτασαν τις συνομιλίες του και τα μέιλ του βρήκαν και γελοιογραφία του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σαν δικτάτορα. Του την είχε στείλει ένας φίλος του στο Whatsapp και δεν την είχε σβήσει.

 Ακόμη τον ρώτησαν ποια είναι η γνώμη του για τον πόλεμο στη Συρία.

Τελικά γύρω στις 10:30 μμ τον ανάγκασαν να μπει σε ένα αεροπλάνο και να επιστρέψει στην Κολωνία.

Πρόκειται για την τέταρτη περίπτωση Γερμανού που έχει να κάνει με την τουρκική δικαιοσύνη την ίδια εβδομάδα. Ωστόσο σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές το τελευταίο διάστημα επιχειρείται από τις τουρκικές αρχές να κρατούνται οι τόνοι χαμηλοί και αυτό επειδή έχει αυξηθεί και πάλι ο αριθμός των Γερμανών τουριστών στη χώρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2017, σειρά συλλήψεων Γερμανών πολιτών «για πολιτικούς λόγους» είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει μεγάλη πολιτική κρίση μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου.

Πολιτικοί και από τα δυο μέρη τονίζουν ότι θέλουν να ομαλοποιηθούν και πάλι οι σχέσεις. Η Τουρκία εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης προσβλέπει ολοένα και περισσότερο σε γερμανικές επενδύσεις.

Πληροφορίες από: DW / NDR / DPA

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης