Φόβοι για αποπληθωρισμό στην Πορτογαλία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013, 02:38
Φόβοι για αποπληθωρισμό στην Πορτογαλία
Μείωση κατά 0,2% σημείωσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Πορτογαλία τον Οκτώβριο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, όπως ανακοίνωσε η πορτογαλική εθνική στατιστική υπηρεσία (INE).
Ωστόσο η εξέλιξη αυτή εγείρει ανησυχίες ότι ενδέχεται να καταγραφεί αποπληθωρισμός που θα εμποδίσει την έξοδο της πορτογαλικής οικονομίας από την ύφεση.

Τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης αυτός είχε αυξηθεί κατά 0,1% σε ετήσια βάση, κατά την ίδια πηγή.
Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος εν σχέσει με τον Οκτώβριο, έπειτα από την αύξηση 0,6% που είχε καταγράψει τον Σεπτέμβριο.

Η ύφεση στην Πορτογαλία, η οποία διαρκεί δυόμισι χρόνια, καθώς και οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες έχουν καταστήσει πολύ δύσκολη την κατάσταση για τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να προχωρούν σε αυξήσεις τιμών αφού αυτές θα σήμαιναν πως κινδυνεύουν να απολέσουν μαζικά πελάτες, σχολίασε η εφημερίδα Público.

Η εφημερίδα εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο να καταγραφεί το φαινόμενο του αποπληθωρισμού, το οποίο θα δυσκόλευε την έξοδο της Πορτογαλίας από την κρίση.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κουέλιου έχει εφαρμόσει πολιτικές αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας, βάσει των όρων του μνημονίου δανεισμού που είχε συναφθεί με την διεθνή τρόικα των πιστωτών της χώρας-Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο-το 2011, όταν είχαν χορηγηθεί στη Λισαβόνα 78 δισεκ. ευρώ.

Η συντηρητική κυβέρνηση προβλέπει ότι η πορτογαλική οικονομία πρόκειται να συρρικνωθεί κατά -1,8% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος το 2013.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013, 02:38