Πέντε άνθρωποι κατέληξαν από τον κορονοϊό που μοιάζει με αυτόν που προκαλεί το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) στη Σαουδική Αραβία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο θάνατός τους αυξάνει σε 16 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους παγκοσμίως μετά την προσβολή τους από τον ιό αυτό, ο οποίος ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 2012, εκ των οποίων εννέα στη Σαουδική Αραβία. Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA, το Υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι ακόμη δύο άνθρωποι που νοσηλεύονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο του βασιλείου προσβλήθηκαν από την αναπνευστική αυτή λοίμωξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πέντε πέθαναν «τις τελευταίες ημέρες» στην ανατολική επαρχία Αλ Ιχσά, διευκρίνισε το υπουργείο, λέγοντας ότι «οι Αρχές πήραν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα» για να εμποδίσουν τη μετάδοση του ιού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει στις 26 Μαρτίου τον θάνατο στο Μόναχο ενός 70χρονου Σαουδάραβα που είχε προσβληθεί από τον ιό. Επί του παρόντος, ο ΠΟΥ δεν διαθέτει αρκετές πληροφορίες για να καταλήξει σε συμπεράσματα για τον τρόπο και την αιτία μετάδοσης του κορονοϊού.

Τα κρούσματα της λοίμωξης από αυτόν τον νέο κορονοϊό – nCoV στην ιατρική ορολογία – εντοπίστηκαν στη Σαουδική Αραβία, στην Ιορδανία, στη Βρετανία και στη Γερμανία. Ο ΠΟΥ είχε καλέσει σε επαγρύπνηση για τη σοβαρή αυτή αναπνευστική νόσο. Τον περασμένο μήνα είχε ανακοινώσει ότι συνεργαζόταν με διεθνείς εμπειρογνώμονες και χώρες όπου καταγράφηκαν τα κρούσματα, ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση και να εξετάσει τις συστάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση.

Μια επιδημία του SARS είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 800 ανθρώπων στην Κίνα το 2003, κινητοποιώντας τις υγειονομικές Αρχές σε παγκόσμια κλίμακα. Ο νέος ιός είναι, ωστόσο, διαφορετικός από αυτόν του SARS, κυρίως γιατί προκαλεί ταχεία νεφρική ανεπάρκεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης