Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, κατήγγειλε στο βρετανικό BBC ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν καθημερινές παραβιάσεις του λιβανικού εναέριου χώρου, δημιουργώντας μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

«Μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει, ακούμε ένα σωρό απειλές από το Ισραήλ και όχι μόνον απειλές», είπε ο Χαρίρι στη συνέντευξή του. «Γινόμαστε μάρτυρες του τι συμβαίνει στο έδαφος και στον εναέριο χώρο μας και τι συμβαίνει συνεχώς τους δύο τελευταίους μήνες. Καθημερινά έχουμε ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη να εισέρχονται στον λιβανικό εναέριο χώρο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χαρίρι εξέφρασε ακόμα τον φόβο του για την προοπτική ενός νέου πολέμου με το Ισραήλ. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Συρία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ωθεί τη Μέση Ανατολή σε ένα νέο πόλεμο.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, απάντησε ότι, σε περίπτωση νέας σύρραξης, η Δαμασκός θα ηττηθεί και ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασάντ, θα χάσει την εξουσία. Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, βεβαίωσε τη Συρία ότι η χώρα του επιθυμεί την ειρήνη.

Το 2006, το Ισραήλ διεξήγαγε έναν πόλεμο 34 ημερών κατά της λιβανικής Χεζμπολάχ. Τον προηγούμενο Ιανουάριο, οι ισραηλινές Αρχές ανακοίνωσαν ότι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο ανακάλυψαν εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών μηχανισμών, κοντά στα ισραηλινά σύνορα, και κατηγόρησαν γι’ αυτό τη Χεζμπολάχ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σημερινή συνέντευξή του, ο Σαάντ Χαρίρι διευκρίνισε ότι ο Λίβανος είναι ενωμένος και η κυβέρνησή του θα σταθεί στο πλευρό της Χεζμπολάχ σε περίπτωση σύρραξης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης