Για μόλις μισή ώρα «άντεξε» η νέα προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τη Χαμάς, ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν κατοικία, παραβιάζοντας έτσι την εκεχειρία, διάρκειας επτά ωρών, που είχε τεθεί σε ισχύ από τις 10.00 το πρωί. Το Yπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δεν έχει προχωρήσει σε κάποια ανακοίνωση επί του θέματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ο φόβος για νέα παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός ήταν έντονος, με τους μαχητές της Χαμάς και τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις να βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη, την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι πολίτες ήταν κλειδαμπαρωμένοι στα κατεστραμμένα σπίτια τους. Το Τελ Αβίβ είχε διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση πως σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης η απάντηση θα ήταν άμεση και το τίμημα οδυνηρό. Υπενθυμίζεται πως ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων έχει φθάσει τους 1.822, εκ των οποίων τα 296 είναι παιδιά.

Η νέα επτάωρη εκεχειρία που κήρυξε το Ισραήλ δεν αφορούσε στην περιοχή ανατολικά της πόλης Ράφα. Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, σκοπός της νέας κατάπαυσης του πυρός ήταν η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους και η απομάκρυνση των τραυματιών από τα πεδία των μαχών. Παράλληλα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των εχθροπραξιών θα είχαν τη δυνατότητα -με κίνδυνο πάντα της ζωής τους- να επιστρέψουν για λίγη ώρα στις κατοικίες τους.

Η απόφαση για την 7ωρη εκεχειρία ελήφθη στη σκιά του βομβαρδισμού ενός ακόμη σχολείου του ΟΗΕ, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν 27. Το συγκεκριμένο κτήριο είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για άμαχο πληθυσμό. Το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε πως στόχος του βομβαρδισμού ήταν ένα… μηχανάκι με τρεις επιβαίνοντες κοντά στο σχολείο. Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, καλώντας τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σοκ στις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, «συγκλονισμένη» από τον νέο βομβαρδισμό ακόμη ενός σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα, όπου τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, είναι η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία καλεί το Ισραήλ «να κάνει περισσότερα» για να μην πλήττονται άμαχοι, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

«Οι ΗΠΑ είναι συγκλονισμένες από τον επαίσχυντο βομβαρδισμό ενός σχολείου της UNRWA στη Ράφα», όπου φιλοξενούνταν περίπου 3.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος. «Επιμένουμε για άλλη μία φορά ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει περισσότερα» για να μην υπάρχουν θύματα μεταξύ των πολιτών, πρόσθεσε.

Η Ψάκι ζήτησε επίσης να διεξαχθεί έρευνα για τις επιθέσεις στα σχολεία του ΟΗΕ στον παλαιστινιακό θύλακα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης