Χωρίς δίκη και «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», περισσότεροι από 330 Παλαιστίνιοι κρατούνται στο Ισραήλ, όπως υποστηρίζουν σήμερα δυο μη κυβερνητικές ισραηλινές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τις δυο οργανώσεις, B’ Tselem και Hamoked, «η εκτεταμένη χρήση της διοικητικής κράτησης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο που επιτρέπει το μέτρο αυτό μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυο οργανώσεις κατηγορούν το στρατό για «δήθεν δικαστικές διαδικασίες» με δεδομένο ότι σε πολλές περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι δεν γνωρίζουν καν ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν.

Οι B’ Tselem και Hamoked αποκαλύπτουν ότι στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2008 έως τον Ιούλιο του 2009, οι στρατοδίκες ενέκριναν το 95% των διαταγών κράτησης που εξέδωσε η στρατιωτική ηγεσία βάσει ενός νόμου που κληροδοτήθηκε από τη Βρετανική Εντολή πριν από το 1948, ο οποίος ισχύει ακόμα στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα εδάφη.

Συνολικά, περίπου 8.000 Παλαιστίνιοι κρατούνται για αντι-ισραηλινές ενέργειες -από συμμετοχή σε παράνομες οργανώσεις μέχρι συμμετοχή σε επιθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης