Τουλάχιστον 18 άμαχοι σκοτώθηκαν στον παλαιστινιακό καταυλισμό Γιάρμουκ, ένα νότιο προάστιο της Δαμασκού, αφότου οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εξαπέλυσαν την επίθεσή τους εναντίον του, ανακοίνωσε την Μ. Τετάρτη η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία. Οι 18 σκοτώθηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών και αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον καταυλισμό, ανάμεσά τους κι ένα κορίτσι 12 ετών καθώς και ένας εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση, πρόσθεσε η ΜΚΟ, η οποία επικαλέστηκε ακτιβιστές στο Γιάρμουκ.

Η ίδια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επεσήμανε ότι χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να κινδυνεύουν από τις μάχες και από τα αλλεπάλληλα πλήγματα της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας. Το Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει τεράστιες εκτάσεις της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ, κατέλαβε την περασμένη εβδομάδα το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού, ο οποίος απέχει μερικά χιλιόμετρα από το προεδρικό μέγαρο του Μπασάρ αλ Άσαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οργάνωση διατηρούσε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του καταυλισμού σήμερα, ανέφερε ο επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Κατά την ίδια οργάνωση, ο συριακός στρατός έχει κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς του. Αφότου κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού την 1η Απριλίου οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με διάφορες οργανώσεις στο Γιάρμουκ, ανάμεσά τους την Άκναφ Μπέιτ αλ Μάκντις, μια οργάνωση που πολεμά εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ και αποτελείται από Παλαιστίνιους και Σύρους.

Ο καταυλισμός αποτελούσε πεδίο μάχης ήδη πριν από την πολιορκία του Ισλαμικού Κράτους. Τα τρόφιμα, το πόσιμο νερό και η ιατροφαρμακευτική βοήθεια σπάνιζαν για τους 18 χιλιάδες εναπομείναντες κατοίκους του Γιάρμουκ. «Αφού υπέμειναν μια καταστροφική διετή πολιορκία από τα κυβερνητικά στρατεύματα, τώρα είναι καθηλωμένοι από πυρά ελεύθερων σκοπευτών, φοβούνται για τις ζωές τους, ενώ οι βομβαρδισμοί του πυροβολικού και από αέρος κλιμακώνονται», υπογράμμισε η Χασίμπα Χατζ Σαχράουι, υποδιευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν καταφέρει να διαφύγουν αφότου το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε την επίθεσή του στον καταυλισμό, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέφερε ότι θα εξετάσει τρόπους για να προσφερθεί βοήθεια στους πολιορκημένους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNRWA), Πιερ Κρέενμπιλ, απηύθυνε έκκληση να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τον καταυλισμό.
«Η κατάσταση στο Γιάρμουκ έχει φθάσει σε σημείο απίστευτης απανθρωπιάς», σχολίασε ο εκπρόσωπος του UNRWA Κρις Γκάνες και προειδοποίησε ότι κινδυνεύουν 3.500 παιδιά. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία το 2011, στο Γιάρμουκ ζούσαν σχεδόν 500 χιλιάδες Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν εγκαταλείψει τον καταυλισμό αυτό.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 220 χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης