Φρίκη σε κέντρο φιλοξενίας ΑμΕΑ στη Βρετανία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011, 16:18
Φρίκη σε κέντρο φιλοξενίας ΑμΕΑ στη Βρετανία
Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν για κακομεταχείριση σε κέντρο για άτομα με ειδικές ανάγκες κοντά στο Μπρίστολ στη νοτιοδυτική Βρετανία, μετά τη μετάδοση χθες το βράδυ από την τηλεοπτική εκπομπή Panorama του βρετανικού δικτύου BBC εικόνων εξαιρετικής βίας που βιντεοσκοπήθηκαν με κρυμμένη κάμερα.

Τρεις άνδρες ηλικίας 42, 30 και 25 αντίστοιχα και μία γυναίκα 24 ετών συνελήφθησαν «με την υποψία της κακομεταχείρισης ασθενών» και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση εν αναμονή της έκβασης της έρευνας, αναφέρεται σήμερα σε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Οι εικόνες αυτές τραβήχτηκαν από δημοσιογράφο της εκπομπής Panorama, ο οποίος βιντεοσκοπούσε με κρυμμένη κάμερα για 5 εβδομάδες το Φεβρουάριο και το Μάρτιο μέσα στο ιδιωτικό κέντρο του Ουίντερμπορν Βιου στο Χάμπρουκ, πολύ κοντά στο Μπρίστολ, το οποίο φιλοξενεί ενήλικες με ειδικές ανάγκες και αυτιστικούς.Οι εικόνες δείχνουν κυρίως άτομα με ειδικές ανάγκες που φιλοξενούνται στο κέντρο να τραυματίζονται, να ξυλοκοπούνται, να χαστουκίζονται ή σύρονται στο ντους με τα ρούχα τους. Επίσης δείχνουν μια 18χρονη ασθενή, τη Σιμόν, να δέχεται προσβολές και να της ρίχνουν κρύο νερό οι νοσηλευτές της.

Οι γονείς της Σιμόν δήλωσαν κλαίγοντας στην τηλεοπτική εκπομπή ότι η κόρη τους τούς είχε πει ότι τη δέρνουν, αλλά ότι εκείνοι δεν την πίστεψαν "γιατί αυτό απαγορεύεται". Η διεύθυνση της εκπομπής Panorama πήρε την απόφαση να βιντεοσκοπήσει εικόνες από το κέντρο με κρυμμένη κάμερα όταν ένας πρώην νοσηλευτής του ιδρύματος εξέφρασε σε δημοσιογράφους του την αγανάκτησή του για τη συμπεριφορά των συναδέλφων του.

Ο νοσηλευτής αυτός, ο Τέρι Μπράιαν, είχε ενημερώσει τους διευθυντές του ιδρύματος τον Οκτώβριο του 2010 και στη συνέχεια την Επιτροπή Ελέγχου της Ποιότητας της Φροντίδας, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο των ιδρυμάτων υγείας, το Δεκέμβριο, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η Επιτροπή ζήτησε συγγνώμη επειδή δεν ενήργησε αμέσως.

Η ιδιωτική εταιρεία στην οποία ανήκει το κέντρο, η Castlebeck, έθεσε σε διαθεσιμότητα 13 υπαλλήλους της και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας στα 56 κέντρα της, τα οποία φιλοξενούν 580 ασθενείς.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011, 17:16