Τέλος δεν έχει ο κύκλος βίας στο Ιράκ, με χιλιάδες αμάχους να χάνουν τους τελευταίους μήνες τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επιθέσεων από βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Χαλιφάτου, την ώρα που μαίνονται οι μάχες μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των τζιχαντιστών στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αυτήν τη φορά οι μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης χτύπησαν στην πόλη Ισκανταρίγια (περίπου 40 χλμ. νότια της Βαγδάτης). Ένας έφηβος τζιχαντιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν «ζωσμένος», προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 65 ανθρώπων και στέλνοντας στο νοσοκομείο περισσότερους από 50. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Mirror, ανάμεσα στα θύματα είναι και ο δήμαρχος της πόλης, είδηση που επιβεβαίωσε ιατρική πηγή στο Associated Press.
Η επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σε γήπεδο ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια απονομής του κυπέλλου μετά την ολοκλήρωση τοπικού τουρνουά. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Χαλιφάτο, δίνοντας στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τη φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη. Πρόκειται για τον Σαρί Φαλάχ αλ Ασάρι.

Ερασιτεχνικές κάμερες κατέγραψαν σοκαριστικές εικόνες

Στο στόχαστρο οι άμαχοι

Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας για την ανακατάληψη της πόλης Kubeisa από δυνάμεις της σιιτικής πολιτοφυλακής και του ιρακινού στρατού. Η συγκεκριμένη πόλη βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Τα «τυφλά» χτυπήματα σε κατοικημένες περιοχές έχουν αυξηθεί τους τελευταίες μήνες, καθώς οι τζιχαντιστές χάνουν στο πεδίο της μάχης και επιδίδονται σε μια απέλπιδα προσπάθεια τρομοκράτησης των αμάχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ένθετη ο δράστης της επίθεσης

Έχοντας υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το 14% των εδαφών που είχε καταλάβει σε Συρία και Ιράκ μέσα στο 2015 και άλλο ένα 8% τους πρώτους τρεις μήνες (σύμφωνα με μελέτη του «IHS Jane’s»), το Ισλαμικό Χαλιφάτο βρίσκεται σε δύσκολη θέση, βλέποντας τον κυβερνητικό στρατό του Ιράκ να πλησιάζει απειλητικά τη Μοσούλη -τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που παραμένει υπό τον έλεγχο της οργάνωσης-, την ώρα που τα στρατεύματα του Άσαντ ολοκλήρωσαν την ανακατάληψη της Παλμύρας.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας


Διαβάστε επίσης
:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης