Παύλος Κιρκασίδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέσσερις σκελετωμένους από την ασιτία άνδρες, κλειδωμένους για χρόνια ολόκληρα στο αυτοσχέδιο μπουντρούμι ενός 40χρονου, ανακάλυψε και απελευθέρωσε σήμερα η αστυνομία του Χιούστον, «χαρίζοντας» στην παγκόσμια ειδησεογραφία άλλη μια ιστορία φρίκης, όπως αυτές που μόνο κοινωνίες προηγμένες γνωρίζουν.

Οι αιχμάλωτοι, ηλικίας 79, 74, 65 και 54 ετών, σε κατάσταση χρόνιου υποσιτισμού, ήταν -πλην ενός- σχεδόν αδύνατον να σύρουν έστω τα πόδια τους, ενώ η αστυνομία τούς βρήκε πεσμένους στο τσιμεντένιο δάπεδο του γκαράζ, που ήταν και το «κρεβάτι» του κελιού τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν βρεθούν όμως οι αξιωματικοί της αστυνομίας του Τέξας μπροστά στο απόλυτο σοκ, χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν βαρέος τύπου κοπτικά εργαλεία προκειμένου να κόψουν τα κάγκελα αλλά και τα υψηλής ασφαλείας λουκέτα, με τα οποία είχε φροντίσει ο σαδιστής δεσμώτης τους να εξασφαλίσει πως δεν θα μπορέσουν σε καμία περίπτωση να αποδράσουν, πράγμα και το οποίο τελικά συνέβη.

O χώρος που είχε μετατραπεί σε κελί για τους τέσσερις άτυχους ανθρώπους-θύματα της παράνοιας ήταν το γκαράζ του σπιτιού, μέσα στο οποίο δεν υπήρχε κανένα απολύτως έπιπλο. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του David Stevens, κατά την οποία επί πολλά χρόνια δεν είχε καθίσει σε καρέκλα και δεν είχε κοιμηθεί σε κρεβάτι! Το εφιαλτικό όμως σκηνικό ολοκλήρωναν τα κάγκελα σε όλες τις πόρτες, ενώ τα παράθυρα εκτός από τις σιδεριές είχαν και άθραυστους υαλοπίνακες, ώστε να μην μπορούν ούτε καν να διανοηθούν πως θα μπορούσαν με κάποιον τρόπο να αποδράσουν…

Οι Αρχές συνέλαβαν ως δράστη τον 40χρονο ιδιοκτήτη του σπιτιού, ο οποίος ζούσε μαζί με τη μητέρα του, την αδερφή του και την ανιψιά του, ωστόσο ακόμη δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ούτε και έχει γίνει γνωστός ο όποιος βαθμός συμμετοχής στο έγκλημα των συγγενών με τις οποίες συγκατοικούσε. Σύμφωνα όμως με τις πρώτες πληροφορίες, η δίωξη των γυναικών δεν δείχνει και τόσο πιθανή, καθώς και οι τρεις τους φέρονται να είναι πνευματικά διαταραγμένες!

Πολλά όμως ερωτηματικά προκαλεί και το πώς ο άνθρωπος αυτός κατάφερε να κρατά επί σειρά ετών φυλακισμένους τέσσερις άνδρες μεγάλης ηλικίας, χωρίς κανείς από τη μικρή γειτονιά της πόλης του Τέξας να αντιληφθεί το παραμικρό.

Σοκαρισμένοι έμειναν, λοιπόν, και οι γείτονες όταν είδαν έναν μικρό στόλο από περιπολικά και ασθενοφόρα να κατακλύζει τη γειτονιά τους, σοκαρισμένοι όχι μόνο από το γεγονός αυτό καθαυτό, αλλά κυρίως για το ότι επί τόσα χρόνια δεν ήταν παρά οι ανυποψίαστοι κομπάρσοι μιας ταινίας τρόμου.

Ωστόσο αναφέρθηκε πως ο 40χρονος συχνά διέδιδε πως «πού και πού φιλοξενεί αστέγους», προφανώς για να είναι καλυμμένος σε περίπτωση που κάποιος γείτονας έβλεπε κάτι ύποπτο.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, χαμένα κάπου ανάμεσα στη φρικαλεότητα του παραλόγου αλλά και στο εξαιρετικά περίπλοκο της υπόθεσης, δεν είναι σε καμία περίπτωση ακόμη αρκετά ώστε να συνθέσουν ούτε καν ένα μικρό μέρος από το παζλ της απόλυτης παράνοιας. 

– Είναι άγνωστη η ταυτότητα των τριών εκ των τεσσάρων θυμάτων, καθώς και η ψυχική και διανοητική τους πλέον κατάσταση, κάτι που με τη σειρά του δεν εγγυάται για την ακρίβεια των μαρτυριών τους, με την έλλειψη της αίσθησης του χρόνου που έχουν, λόγω της χρόνιας απομόνωσης αλλά και της φυσικής κακουχίας, να είναι σχεδόν πλήρης.

Ο David Stevens, ένας από τους κρατούμενους του σαδιστή δράστηΜια πρώτη πληροφορία φέρει τον ένα τουλάχιστον από τους άνδρες (τον μόνο που μπορεί να περπατήσει), με το όνομα David Stevens, να είναι βετεράνος του Βιετνάμ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται οτιδήποτε άλλο. Δεύτερη πληροφορία αναφέρει πως άλλος από τους κρατούμενους κατασκεύασε τις χοντρές σιδεριές και τοποθέτησε και τις κλειδαριές υψηλής ασφαλείας.

– Eίναι άγνωστος ο ακριβής χρόνος εγκλεισμού του καθενός εκ των θυμάτων, ωστόσο κάποιος εξ αυτών ανέφερε πως βίωνε αυτήν την τρέλα επί δέκα χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι τρεις περί τα επτά έως οκτώ.

– Είναι άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο οι τέσσερις άνδρες έφθασαν στο κελί τους, αν δηλαδή έπεσαν θύματα απαγωγής ή αν με κάποιον άλλον τρόπο δελεάστηκαν ή πείστηκαν να έρθουν στο σπίτι της φρίκης, όπου η τραγική μοίρα θέλησε να περάσουν τόσο μεγάλο μέρος της ζωής τους.

Σύμφωνα με τον επιθεωρητή της αστυνομίας JW McCoy, ένα από τα θύματα ανέφερε ότι νομίζει πως πήγε εκούσια στο σπίτι του σαδιστή δεσμοφύλακά του, όταν εκείνος τον είχε βρει στον δρόμο και του υποσχέθηκε να του δώσει «μπίρα, τσιγάρα και ένα μέρος να κοιμηθεί, αρκεί όμως το θύμα να του έδινε την κάρτα της κοινωνικής του ασφάλισης» (Social Security Payments Card).

– Κυρίως όμως είναι μέχρι στιγμής άγνωστα τα κίνητρα του δράστη, όπως και η διανοητική του κατάσταση, καθώς κανένα πιθανό όφελος δεν συνάδει πλήρως με την πρακτική της χρόνιας φυλάκισής τους.

Οι τρεις από τους τέσσερις φυλακισμένους του 40χρονου συλληφθέντα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο σε κακή κατάσταση υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τραγική αυτή υπόθεση έρχεται στη δημοσιότητα δύο μήνες μόλις μετά τη διάσωση των τριών γυναικών, της Michelle Knight, της Amanda Berry και της Gina DeJesus, που ζούσαν επίσης επί δέκα χρόνια φυλακισμένες σε σπίτι στο Κλίβελαντ.

Ο πρώην οδηγός λεωφορείου και δράστης Ariel Castro σήμερα αντιμετωπίζει συνολικά 977 κατηγορίες, οι 512 εκ των οποίων αφορούν απαγωγές, οι 446 βιασμούς και άλλες έξι επιθέσεις, ενώ η πλέον πιθανή ποινή για εκείνον δεν είναι άλλη από τη θανατική.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Απίστευτη ιστορία εξαφάνισης τριών γυναικών, Tρίτη, 7 Μαΐου 2013, 04:27

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης