Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται η είδηση του λουκέτου στην ΕΡΤ. Οι Financial Times σε δημοσίευμά τους τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε μία «θεαματική πράξη», παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο.

Η οικονομική εφημερίδα εκτιμά ότι μπορεί η κίνηση αυτή να έχει προκαλέσει αντιδράσεις, παρόλα αυτά, ήταν ένα «αναγκαίο κακό» καθώς «η έλλειψη αποτελεσματικότητας της ΕΡΤ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυσλειτουργίας του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Η απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να κλείσει την ΕΡΤ, τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, προκάλεσε αυτόματες αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα σωματεία προκήρυξαν γενική απεργία την Πέμπτη. Οι ηγέτες των συμπολιτευόμενων με την Νέα Δημοκρατία του κου Σαμαρά κομμάτων, εξέφρασαν τη διαφωνία τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης άσκησε κριτική.

Πράγματι, ο Πρωθυπουργός προέβη σε μια ‘θεαματική’ κίνηση. Παρέκαμψε το Κοινοβούλιο, χρησιμοποιώντας μια ταχεία (‘fast-track’) νομική διαδικασία. Ωστόσο, ισχυρισμοί ότι ο κος Σαμαράς καταπνίγει την κριτική δεν ευσταθούν. Η απόφαση πάρθηκε για οικονομικούς λόγους. Ένας νέος, μικρότερος, εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας αναμένεται να λειτουργήσει στο τέλος του Καλοκαιριού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έλλειψη αποτελεσματικότητας της ΕΡΤ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυσλειτουργίας του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα. Δεκαετίες πολιτικών διορισμών διόγκωσαν τις μισθοδοτικές υποχρεώσεις του οργανισμού, χωρίς να συνεισφέρουν στην ποιότητα των προγραμμάτων του. Οι εργαζόμενοι ήταν δύσκολο να απολυθούν, εξαιτίας του υπερβολικού προστατευτισμού. Τα σωματεία χρονοτριβούσαν, όσον αφορά στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, μην αφήνοντας άλλη επιλογή στην κυβέρνηση από το να κλείσει τον παλιό οργανισμό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης