Το εφετινό καλοκαίρι αποδεικνύει περίτρανα ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε ορατό κίνδυνο. Η παρατεταμένη ξηρασία στη βόρεια Ευρώπη και οι ασυνήθιστες έντονες βροχοπτώσεις στη νότια έχουν προκαλέσει συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα, με εκκλήσεις προς τους πολιτικούς για λήψη μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν από την ολοκλήρωση της διάσκεψης για το κλίμα στο Μπανγκόκ, τελευταίος γύρος πριν από την παγκόσμια διάσκεψη των ΗΕ στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, οι ΗΠΑ, μολονότι έχουν καταγγείλει τη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, έβαλαν προσκόμματα.

«Ο πλανήτης πεθαίνει»
Στη Γαλλία, όπου πολιτικοί μαζί με την παγκόσμια κοινότητα καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την εφαρμογή της Διεθνούς Συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα, οι κάτοικοι έδειξαν τη δική τους αποφασιστικότητα με διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ήταν χωρίς προηγούμενο η κινητοποίηση των πολιτών για το κλίμα. Στο Παρίσι αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις περισσότεροι από 100.000 πολίτες βγήκαν στους δρόμους με συνθήματα όπως «κουνηθείτε, ο Πλανήτης πεθαίνει», « το ΑΕΠ σημαίνει μόλυνση», «σώστε ένα δένδρο, φάτε έναν λομπίστα». Ήταν η πιο μεγάλη πορεία για το κλίμα, μια «πορεία επιβίωσης», σύμφωνα με τα συνθήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα ξεκίνησαν με ένα κάλεσμα μέσω Facebook του 27χρονου Μαξίμ Λελόνγκ, που ανήρτησε στις 28 Αυγούστου, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του υπουργού Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό. Η πικρή διαπίστωση του Ιλό ότι ένιωθε μόνος, γιατί δεν υπήρχε μια δομημένη κοινωνία ικανή να κατέβει στους δρόμους για να υπερασπισθεί τη βιοποικιλότητα, προκάλεσε το «ηλεκτροσόκ» για τη χθεσινή απροσδόκητη κινητοποίηση.

Εκκλήσεις από 700 επιστήμονες

Παράλληλα, με χθεσινό μήνυμα «SOS-έκτακτη ανάγκη για το κλίμα» στην εφημερίδα «Libération», 700 επιστήμονες συνυπογράφουν έκκληση προς τις πολιτικές ηγεσίες «να σταματήσουν τα λόγια και τα ξόρκια, και να προχωρήσουν σε δράσεις για μια κοινωνία χωρίς άνθρακα και να γίνουν τα ζητήματα του κλίματος προτεραιότητα για την κυβέρνηση», ώστε να εφαρμόζονται οριζόντια σε όλες τις υπουργικές αποφάσεις, κάτι που μοιάζει να είναι πλέον το ξεκάθαρο αίτημα των πολιτών.

Ο Νικολά Ιλό ενθάρρυνε με χθεσινό tweet γράφοντας: «Οι πολίτες που στη Γαλλία αλλά και παγκόσμια κινητοποιούνται, έχουν τη δύναμη να σπρώξουν προς την αλλαγή για το μέλλον των παιδιών μας. Συνεχίστε να υψώνετε τη φωνή σας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πηγή dw

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης