Γ. Τζόνσον: «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανάγκη από ηγεσία»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2018, 18:08
Γ. Τζόνσον: «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανάγκη από ηγεσία»
Το Ηνωμένο Βασίλειο «έχει ανάγκη από ηγεσία» υποστήριξε τη Δευτέρα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λονδίνο, χαρακτηρίζοντας ελάχιστα πιθανή την υπογραφή μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Λονδίνο, στην περίπτωση που εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit την οποία έχει διαπραγματευτεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γούντι Τζόνσον είπε στο ραδιόφωνο του BBC ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήλπιζε ότι το Brexit θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να συνάψουν μια «σημαντική» εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία. Μάλιστα, η συμφωνία αυτή «θα μπορούσε να είναι ο προάγγελος για το Ηνωμένο Βασίλειο για μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες», τόνισε. Ωστόσο σήμερα «παραμένουμε ακόμη στο σημείο να εξετάζουμε πού ακριβώς οδεύει η χώρα», σχολίασε.

«Δεν φαίνεται πιθανό» να συναφθεί μια τέτοια εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Ουάσινγκτον, εφόσον οι Βρετανοί βουλευτές εγκρίνουν τη συμφωνία για το Brexit, τον Ιανουάριο, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ήδη σχολιάσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βγαίνει κερδισμένη από τις διαπραγματεύσεις και άφησε να εννοηθεί ότι η έγκριση της συμφωνίας για το Brexit θα μπορούσε να εμποδίσει την υπογραφή μιας νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας – μια απειλή που επισείουν οι υποστηρικτές του Brexit.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης εκτίμησε επίσης ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει «πολιτική καθοδήγηση».

«Πήγα στην Ουαλία, την Ιρλανδία, τη Σκωτία και επίσης στην Αγγλία και είχα την αίσθηση ότι αυτή η χώρα χρειάζεται ηγεσία. Βλέπουμε τη σύγχυση των βουλευτών οι οποίοι προσπαθούν να βρουν μια λύση σε αυτό που ζήτησε ο κόσμος όταν ψήφισε στο δημοψήφισμα» για το Brexit το 2016, πρόσθεσε.

Απαντώντας στις δηλώσεις του Τζόνσον, μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ περιορίστηκε να σχολιάσει ότι η βρετανική κυβέρνηση «έχει διατυπώσει με σαφήνεια ότι θέλει μια εμπορική συμφωνία και ότι είναι έτοιμη να συνάψει μια τέτοια συμφωνία» μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2018, 18:08