Έκκληση προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ να κάνουν χρήση του δικαιώματος ψήφου απευθύνει μέσω της Deutsche Welle o επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες απομένουν πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, από το οποίο θα εξαρτηθεί η πορεία της χώρας προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, στο ερώτημα «είστε υπέρ ή κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών», το «ναι» έχει οριακό προβάδισμα έναντι του «όχι».

«Δείγμα ώριμης δημοκρατίας»

Τις περασμένες ημέρες, ανώτατοι αξιωματούχοι από διάφορες χώρες επισκέφθηκαν τα Σκόπια προκειμένου να δείξουν την έμπρακτη υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση και τις προσπάθειές της για θετική έκβαση του δημοψηφίσματος.

Ο επίτροπος της Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν με την ευκαιρία συμμετοχής του σε διάσκεψη της Ε.Ε. για τα ΜΜΕ συνομίλησε με την ηγεσία της χώρας, με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης αλλά και με πολίτες επισκεπτόμενος την πόλη Στιπ. Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle o Χαν χαιρέτισε τη συμφωνία «έπειτα από πολλές προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών» και τόνισε ότι αργά ή γρήγορα θα προλειάνει το έδαφος για την ένταξη ολόκληρης της περιοχής στην Ε.Ε. Ποιο είναι το μήνυμά του προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ;
«Όπου γίνονται εκλογές ή δημοψηφίσματα, ο λαός πρέπει να κάνει χρήση του δημοκρατικού του δικαιώματος συμμετέχοντας στην εκλογική διαδικασία. Όπως είδαμε και στη Μ. Βρετανία, κάθε ψήφος έχει ιδιαίτερη σημασία. Πρόκειται για το μέλλον της χώρας κυρίως της νέας γενιάς και των ανθρώπων μεσαίας ηλικίας που έχουν συμφέρον από την καλή εξέλιξη της χώρας. Αυτοί θα πρέπει να κάνουν την επιλογή τους εν ελευθερία, πρόκειται για ένα σημαντικό δείγμα ώριμης δημοκρατίας».

«Ο λόγος στον κυρίαρχο λαό»

Στην πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση καταγράφεται χάσμα ανάμεσα στις εθνότητες, με ποσοστό μόνο 33,5% των Σλαβομακεδόνων να τάσσεται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αντίθετα οι αλβανικής καταγωγής πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα τάσσονται υπέρ της συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιες, όμως, θα είναι οι συνέπειες για τη χώρα σε περίπτωση αποτυχίας του δημοψηφίσματος;

«Εάν το δημοψήφισμα αποτύχει, την οριστική απόφαση θα κληθεί να λάβει το κοινοβούλιο, επειδή το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτική ισχύ» σημειώνει ο Γιοχάνες Χαν.

«Οπωσδήποτε όμως ένα δημοψήφισμα, ακόμη κι αν έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, αποτελεί ένδειξη. Γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν οι συνέπειες. Η χώρα επί 10 χρόνια προσπαθούσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., όλα τα πολιτικά κόμματα τάσσονταν συνεχώς υπέρ της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας. Ασφαλώς μπορεί να γίνουν αντικείμενο συζήτησης η μία ή η άλλη πτυχή, αλλά τώρα πρόκειται για μια γενική προοπτική και ένα δείγμα δημοκρατίας, προκειμένου να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία. Και μια καλή συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός, όπου το κάθε μέρος πρέπει να δώσει κάτι προκειμένου να πάρει κάτι περισσότερο. Τον λόγο τώρα έχει ο κυρίαρχος λαός, αυτός αποφασίζει. Η έκκλησή μου είναι να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία».

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης