Οι έξι άνθρωποι που είχαν κρυφτεί στο σούπερ μάρκετ Hyper Cacher, όπου ο τζιχαντιστής Αμεντί Κουλιμπαλί σκότωσε τέσσερις πελάτες στις 9 Ιανουαρίου, κατέθεσαν αγωγή για έκθεση της ζωής προσώπων σε κίνδυνο κατά μέσων ενημέρωσης, κυρίως κατά του δικτύου BFMTV, ανακοίνωσε ο δικηγόρος τους.

Ο Αμεντί Κουλιμπαλί, ο ένας από τους τρεις τζιχαντιστές που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Παρίσι, σκότωσε τέσσερις Εβραίους στο σούπερ μάρκετ Cacher, καθώς και μία δημοτική αστυνομικό, την προηγουμένη ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αγωγή κατ’ αγνώστου, η οποία κατατέθηκε στις 27 Μαρτίου σύμφωνα με τον δικηγόρο Πατρίκ Κλουγκμάν, οι ενάγοντες προσάπτουν, ειδικά στο δίκτυο BFMTV, ότι αποκάλυψε, κατά τη διάρκεια της κρίσης των ομήρων στο σούπερ μάρκετ, ότι ορισμένοι πελάτες του καταστήματος είχαν κρυφτεί σε ψυχρό θάλαμο στο υπόγειο.

«Πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης παραβίασαν τους πιο στοιχειώδεις κανόνες προφύλαξης, μεταδίδοντας από τη μία πλευρά απευθείας την εξέλιξη των επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας και από την άλλη ανακοινώνοντας την έναρξη της επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας κατά των δύο άλλων δραστών των επιθέσεων στο Παρίσι, των αδελφών Κουασί, την ώρα που ο Κουλιμπαλί κρατούσε τους ομήρους.

«Η μέθοδος που ακολούθησαν τα μέσα ενημέρωσης καλύπτοντας σε πραγματικό χρόνο τα γεγονότα σε αυτό το είδος της κατάστασης συνιστά προτροπή για έγκλημα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πατρίκ Κλουγκμάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πελάτες του αναφέρουν στην αγωγή ότι ο Κουλιμπαλί «παρακολουθούσε τις πληροφορίες που μεταδίδονταν από διάφορα δίκτυα, ανάμεσά τους και το BFMTV» και βρισκόταν σε επαφή με τους δημοσιογράφους του δικτύου.

Η ζωή των πελατών αυτών του καταστήματος «θα είχε εκτεθεί σε κίνδυνο, εάν ο Κουλιμπαλί είχε γνώση σε πραγματικό χρόνο των πληροφοριών που είχαν μεταδοθεί από το BFMTV» για το γεγονός ότι ήταν κρυμμένοι στο ψυγείο του υπογείου του Hyper Cacher, σύμφωνα με τον Πατρίκ Κλουγκμάν.

«Το θέμα είναι ποιος είναι υπεύθυνος για το αδίκημα αυτό; Ο ηθικός αυτουργός; Η διεύθυνση ενημέρωσης; Ο δημοσιογράφος; Μόνο ενώπιον ενός δικαστηρίου μπορεί να αποκατασταθεί αυτό το αδίκημα» τόνισε.

Η έκθεση ζωής σε κίνδυνο επισύρει ποινή φυλάκισης ενός έτους και επιβολή προστίμου ύψους 15.000 ευρώ.

Οι ενάγοντες στηρίζονται κυρίως στις ανακοινώσεις του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (CSA), το οποίο, στις 11 Φεβρουαρίου, είχε απευθύνει 21 προειδοποιητικές επιστολές προς 16 μέσα ενημέρωσης σχετικά με την κάλυψη των επιθέσεων του Παρισιού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης