Οι Παλαιστίνιοι δεν θα δεχθούν «κανένα σχέδιο» ειρήνης το οποίο θα προταθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Μέση Ανατολή μετά την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, δήλωσε την Παρασκευή στο Παρίσι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατά τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος, από την πλευρά του, εκτίμησε πως η Ουάσινγκτον έχει «περιθωριοποιηθεί».

«Δεν θα δεχθούμε κανένα σχέδιο εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, την επομένη μιας αρκετά ευρείας καταδίκης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 6 Δεκεμβρίου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτοαποκλείστηκαν» πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, ο οποίος αρνήθηκε να συναντήσει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς κατά την προσεχή επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή, και ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την περιοχή που αναμένεται να γίνει γνωστό γύρω στην άνοιξη του 2018.

Από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ, 128 ψήφισαν υπέρ αυτού του μη δεσμευτικού ψηφίσματος, περιλαμβανομένων πολλών συμμάχων της Ουάσινγκτον, όπως η Γαλλία και η Βρετανία. Ο αριθμός των χωρών που δεν ενέκριναν το ψήφισμα επέτρεψε στις ΗΠΑ – που είχαν επισείσει την απειλή οικονομικών αντιποίνων εις βάρος του ΟΗΕ – να περιορίσουν τη ζημιά.

Για τον Γάλλο πρόεδρο οι ΗΠΑ είναι στο εξής «περιθωριοποιημένες» όσον αφορά το ισραηλινο-παλαιστινιακό, όμως είπε πως η Γαλλία δεν πρόκειται να βιαστεί να αναλάβει έναν κινητήριο ρόλο στην κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και αυτό, ενώ ο Αμπάς εναποθέτει τις ελπίδες του σε μια γαλλική εμπλοκή. «Κύριε Πρόεδρε, σας έχουμε εμπιστοσύνη, σας σεβόμαστε, εκτιμάμε τον λόγο σας, περιμένουμε πολλά, πολλά από εσάς, ελπίζουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ωραία μαζί», είπε ο Αμπάς.

Λέγοντας πως η γαλλική διπλωματία επιδεικνύει «μεθοδικό πνεύμα», ο πρόεδρος Μακρόν απέκλεισε οποιαδήποτε μονομερή αναγνώριση από τη Γαλλία ενός παλαιστινιακού κράτους.

«Το να αποφασίσουμε μονομερώς να αναγνωρίσουμε την Παλαιστίνη είναι αποτελεσματικό; Δεν νομίζω. Γιατί θα ήταν μια αντίδραση στην αμερικανική απόφαση που προκάλεσε προβλήματα στην περιοχή», εξήγησε. «Θα απαντούσα σε ένα λάθος με ένα άλλο», είπε και πρόσθεσε πως δεν πρόκειται «να κάνει την επιλογή μιας Γαλλίας που αντιδρά» στην αμερικανική πολιτική.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, που θα επισκεφθεί το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη το 2018, επανέλαβε τη γαλλική θέση, σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει εναλλακτική από τη λύση των δύο κρατών και λύση χωρίς συμφωνία μεταξύ των μερών για την Ιερουσαλήμ».

Επανερχόμενος στη θέση των ΗΠΑ που απείλησαν να «σημειώσουν τα ονόματα» των χωρών που θα ψήφιζαν την καταδίκη τους και να επανεξετάσουν την οικονομική συμβολή τους στα Ηνωμένα Έθνη, ο Αμπάς εκτίμησε πως «δεν μπορεί κάποιος να επιβάλλει στον κόσμο θέσεις χρησιμοποιώντας τα χρήματα».

«Δεν μπορεί κάποιος να πληρώνει τα κράτη απαιτώντας να υιοθετήσουν μια δεδομένη πολιτική θέση», είπε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμούνται αυτή τη μέρα, όπου είδαν να διαπομπεύονται ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης μόνο και μόνο επειδή ασκήσαμε το δικαίωμά μας ως κυρίαρχη χώρα», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι. «Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για άλλη μια φορά να καταβάλουμε τη μεγαλύτερη οικονομική συμβολή στον ΟΗΕ», είπε.

Η απόφαση της Ουάσινγκτον για την Ιερουσαλήμ και η ψηφοφορία στον ΟΗΕ είναι δύο ισχυροί αντίθετοι άνεμοι για την αμερικανική διπλωματία που θα πρέπει στο εξής να αφήσει να κοπάσει η καταιγίδα, προτού προσπαθήσει να πάρει πάλι την πρωτοκαθεδρία, κυρίως με ένα σχέδιο ειρήνης που ετοιμάζεται με μεγάλη μυστικότητα από τον γαμπρό και σύμβουλο του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ.

Η παρουσίαση του σχεδίου αυτού, που προγραμματιζόταν αρχικά γύρω στον Ιανουάριο, χρειάστηκε να μετατεθεί προς το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018 ώστε να καταλαγιάσει ο θόρυβος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης