Γαλλία: Ανακτά τον έλεγχο της Γερουσίας η Δεξιά

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014, 22:19
Γαλλία: Ανακτά τον έλεγχο της Γερουσίας η Δεξιά
Η συντηρητική Δεξιά φαίνεται πως επικρατεί στη γαλλική Γερουσία, τον έλεγχο της οποίας είχε χάσει το 2011, στις εκλογές για τη μερική ανανέωση της σύνθεσης του σώματος που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά άλλο ένα εκλογικό πλήγμα για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Για πρώτη φορά, το Εθνικό Μέτωπο θα εισέλθει στην Άνω Βουλή του Κοινοβουλίου, έχοντας εκλέξει δύο γερουσιαστές στη νοτιοανατολική Γαλλία, με την πρόεδρο του κόμματος της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν να κάνει λόγο για μια «ιστορική νίκη».

Η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), του πρώην πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί, και οι κεντρώοι του σύμμαχοι του κόμματος Ένωση Δημοκρατών και Ανεξάρτητων (UDI) κατέγραψαν ένα προβάδισμα 10- 20 εδρών, όπως επιβεβαίωσαν σήμερα πολλά ηγετικά στελέχη του UMP βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων στο τέλος του δεύτερου γύρου.

Τα δύο κόμματα (UMP-UDI) δεν χρειαζόταν παρά να αποσπάσουν επτά έδρες από την Αριστερά προκειμένου να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία των 175 εδρών επί των συνολικά 348.

Οι σημερινές κάλπες αποτελούν την τρίτη κατά σειρά εκλογική ήττα για τους Σοσιαλιστές που κυβερνούν, μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου και τις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου.

Επί της ουσίας, στην πράξη δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις, καθώς η Εθνοσυνέλευση υπερισχύει της Γερουσίας στην περίπτωση διαφωνίας σε ένα νομοσχέδιο. Συνιστά, όμως, ένα πλήγμα για τον Φρανσουά Ολάντ, τη στιγμή που ο Νικολά Σαρκοζί, ο προκάτοχός του στον προεδρικό θώκο, επιστρέφει στην πολιτική με το βλέμμα στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2017.

Χ.Λ.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014, 22:23