Ανησυχία επικρατεί στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών την Κυριακή, καθώς το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν φιλοδοξεί όχι απλώς να ταράξει τα νερά, αλλά και να αναδειχθεί πρώτη δύναμη.

Πρόκειται για εκλογές στην πρώτη βαθμίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης, με εξαίρεση το Παρίσι, τη Λυών (δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας) καθώς και τις γαλλικές υπερπόντιες κτήσεις. Οι υποψήφιοι του Εθνικού Μετώπου συμμετέχουν σε περίπου 2.000 εκλογικές περιφέρειες, ενώ η γαλλική Κεντροδεξιά ή οι σοσιαλιστές δεν «κατεβάζουν» τόσους πολλούς υποψηφίους. Στα προπύργια του κόμματος περιλαμβάνονται και τα προάστια της Μασσαλίας. Εδώ το Εθνικό Μέτωπο έχει ήδη καταφέρει να εκλέξει έναν τοπικό άρχοντα, τον γερουσιαστή Στεφάν Ραβιέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ πολλοί υποψήφιοι χρησιμοποιούν απροσχημάτιστα αντισημιτικό, ρατσιστικό ή ομοφοβικό λεξιλόγιο η στρατηγική της κομματικής ηγεσίας είναι να καταφεύγει σε πιο στρογγυλεμένες διατυπώσεις.

Πάντως ο Στεφάν Ραβιέ είναι αρκετά σαφής, όταν προειδοποιεί ότι «σε 20ι χρόνια η Γαλλία θα έχει γίνει ισλαμική δημοκρατία». Συμπληρώνει μάλιστα ότι η Γαλλία μπορεί να μην έχει γίνει ακόμη «ισλαμική δημοκρατία», αλλά σε κάθε περίπτωση οι ισλαμιστικοί πυρήνες πληθαίνουν με γρήγορο ρυθμό και μάλιστα κάποιοι από αυτούς δεν περιορίζονται στη θεωρία, αλλά προχωρούν σε βίαιες επιθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης