Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εφεξής απαγορεύεται η χρήση από την αστυνομία χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο θάνατος, στα τέλη Οκτωβρίου ενός 21χρονου διαδηλωτή ο οποίος έχασε τη ζωή του από χειροβομβίδα τέτοιου τύπου.

«Επειδή το όπλο αυτό σκότωσε ένα νεαρό αγόρι 21 ετών και επειδή αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει ποτέ, αποφάσισα να απαγορεύσω τη χρήση των χειροβομβίδων αυτών στις επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης», είπε ο Καζνέβ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που σποραδικές διαδηλώσεις εξακολουθούν να πραγματοποιούνται για να καταγγείλουν τον θάνατο του Ρεμί Φρες, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία στον χώρο του φράγματος του Σιβάν στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Δύο ημέρες μετά τον θάνατο του διαδηλωτή, κάτι που έχει να συμβεί στη μητροπολιτική Γαλλία από το 1986, ο υπουργός είχε αναγγείλει την αναστολή της χρήσης των επιθετικών χειροβομβίδων.

Αλλαγές στη χρήση δακρυγόνων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης ο υπουργός είπε πως αποφάσισε να τροποποιήσει τους όρους χρήσης των δακρυγόνων.
Όπως είπε η χρήση τους πλέον θα γίνεται από δύο άτομα, αυτόν που θα ρίχνει το δακρυγόνο και έναν επόπτη που θα έχει την απαραίτητη απόσταση για να εκτιμά την κατάσταση και να καθοδηγεί την επιχείρηση.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν μία ημέρα μετά την παράδοση στο υπουργείο των αποτελεσμάτων της διοικητικής έρευνας που διατάχθηκε μετά τον θάνατο του Φρες στις 26 Οκτωβρίου.

Μετά το τραγικό συμβάν, οι αρχές κατηγορήθηκαν ότι προσπάθησαν να αποκρύψουν τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτό σημειώθηκε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης