Η διοίκηση του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle δεν παρέβη κανέναν υγειονομικό κανονισμό, όμως οι διαδικασίες που εφαρμόζονταν εκείνη την εποχή δεν επαρκούσαν μπροστά στη νόσο Covid-19, δήλωσε το Σάββατο ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας.

Προσκεκλημένος στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου TF1, ο στρατηγός Φρανσουά Λεκούντρ επισήμανε ότι θα ριχθεί φως στις συνθήκες υπό τις οποίες το 60% του πληρώματος του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου προσβλήθηκε από τον νέο κορωνοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχει, σε αυτή τη φάση, έρευνα που να επιτρέπει να πούμε ότι οι άνθρωποι εκεί παρέβησαν τους κανονισμούς» τόνισε.

«Επιπλέον, δεν πιστεύω ότι αυτοί οι κανονισμοί, δεδομένης της γνώσης που έχουμε σήμερα, επαρκούν στην πραγματικότητα, από τη στιγμή που το πλήρωμα μπορούσε να βγει, προκειμένου να ήταν σίγουροι ότι θα προστατεύονταν από πιθανή μόλυνση από τον κορονοϊό» συμπλήρωσε.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια έρευνα της διοίκησης που θα βοηθήσει στο να διευκρινίσουμε, όχι για να κρίνουμε, να τιμωρήσουμε, να στιγματίσουμε τους ανθρώπους εκεί, αλλά για να κατανοήσουμε, τί συνέβη και να εξαγάγουμε συμπεράσματα» υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα οριστικά στοιχεία, που ανακοινώθηκαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο, κάνουν λόγο για 1.046 ναύτες του αεροπλανοφόρου που έχουν διαγνωστεί θετικοί εκ των 1.760.

Δύο έρευνες, μία από τη διοίκηση και μία επιδημιολογική, διεξάγονται σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης.

Το πλοίο δεν είχε καμία επαφή με κάποιο εξωτερικό στοιχείο έπειτα από μια ενδιάμεση στάση στη Βρέστη το διάστημα 13-16 Μαρτίου, το Σαββατοκύριακο κατά το οποίο διεξήχθησαν οι δημοτικές εκλογές στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια του οποίου τα εστιατόρια ήταν ακόμη ανοικτά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης