Με τίτλο «Όχι χρήματα για την τρομοκρατία» (No money for terror) πραγματοποιείται στο Παρίσι διήμερη διεθνής συνάντηση με στόχο την αναζήτηση τρόπων παρεμπόδισης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ειδικά των οργανώσεων Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και Αλ-Κάϊντα.

Στη συνάντηση συμμετέχουν γύρω στους 500 εμπειρογνώμονες και 80 υπουργοί από 72 χώρες. Τη συνάντηση είχε θελήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ανακοινώσει κατά την ομιλία του προς τους πρεσβευτές της Γαλλίας που συγκεντρώθηκαν πέρυσι στα τέλη Αυγούστου στο Παρίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση πραγματοποιείται στους χώρους του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), κεκλεισμένων των θυρών, με εξαίρεση τα συμπεράσματα και την καταληκτική ομιλία του Γάλλου προέδρου, αργά σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, κατά τη διάρκεια της τριετίας 2014- 2016 το ISIS συσσώρευε ένα δισ. δολάρια κατ΄ έτος, ήτοι έναν πακτωλό 3 δισεκ. δολαρίων, χρήματα τα οποία σαφώς βρίσκονται κάπου ή έχουν επενδυθεί ή κυκλοφορούν στις οικονομικές ροές μέσω των πλέον εξελιγμένων τεχνικών.

Τις εργασίες της σημερινής μέρας άνοιξε ο Πέτερ Νιούμαν διευθυντής του Κέντρου για τη Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης στο King’s College του Λονδίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χθεσινή πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος με στρογγυλά τραπέζια στα οποία τις συζητήσεις κατηύθυναν, μεταξύ άλλων: ο Μπρούνο Νταλ, διευθυντής της μονάδας κατά του ξεπλύματος χρημάτων (Tracfin) του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, ο Γάλλος εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν και ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Οικονομικών Εμανουέλ Μουλέν.

Στόχος του συνέδριου είναι να συγκρίνουν οι συμμετέχοντες τις εμπειρίες τους και να προσπαθήσουν να βρουν μια σειρά από «καλές πρακτικές» που θα μπορούσαν στη συνέχεια να εφαρμοσθούν διεθνώς όπως για παράδειγμα σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών.

«Μικροχρηματοδότηση» από «δωρητές» και «συλλέκτες»

«Στον αγώνα κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να προβλέπουμε τις εξελίξεις», δήλωσε σήμερα το πρωί στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1, ο Γάλλος εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν.

Το ISIS έχασε τα εδάφη του, εξήγησε, και επομένως τις βασικές πηγές χρηματοδότησής του από το πετρέλαιο ή τη φορολογία. Έτσι είναι ζωτικής σημασίας για το χαλιφάτο να βρει νέες πηγές και νέους τρόπους εξεύρεσης χρημάτων.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ένας τρόπος είναι η «μικροχρηματοδότηση» από ένα σύστημα δωρεών, που έχει ιδιαίτερα αναπτυχθεί και συνεχίζει να αναπτύσσεται.

«Το ποσά των δωρεών μπορεί να είναι μικρά, μιλάμε όμως για έναν πολύ μεγάλο αριθμό δωρεών. Πρόκειται συχνά για δωρεές από συγγενικά πρόσωπα, πράγμα που επέτρεψε άλλωστε στις υπηρεσίες μας να εντοπίσουμε τον αποστολέα και τον παραλήπτη» δήλωσε ο Φ. Μολέν και πρόσθεσε: «Πρόκειται επίσης για χρήματα που συγκεντρώνονται με την ευκαιρία μιας εκδήλωσης ή για ποσά που προέρχονται από ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Με τη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών κατά τα δύο τελευταία χρόνια, ο εισαγγελέας δήλωσε ότι έχουν εντοπισθεί στη Γαλλία 416 δωρητές του ISIS. Επίσης έχουν καταγραφεί 320 οργανώσεις συγκέντρωσης χρημάτων που προορίζονται για το ISIS ή την Αλ-Κάιντα και έχουν την έδρα τους κυρίως στην Τουρκία και τον Λίβανο.

«Η επιτήρηση και ο έλεγχος της κυκλοφορίας των χρημάτων είναι σημαντική γιατί επιτρέπει τον εντοπισμό των προσώπων και την παρακολούθηση όσων προγραμματίζουν να επιστρέψουν στη χώρα», κατέληξε ο Γάλλος εισαγγελέας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης