Ο Αλέν Ζιπέ, κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, παραμένει φαβορί για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2017, ενώ η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στον κεντροαριστερό νυν πρόεδρο της χώρας Φρανσουά Ολάντ έχει ανακάμψει ελαφρά, σε σύγκριση με τα χαμηλά ποσοστά του προηγούμενου μήνα, αναφέρουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Οι δημοσκοπήσεις του Harris Interactive για τη γαλλική δημόσια τηλεόραση και της YouGov για το iTele και τη Huffington Post φέρνουν κακά νέα για τον κυριότερο αντίπαλο του κ. Ζιπέ στην αναμέτρηση για το χρίσμα της Κεντροδεξιάς, Νικολά Σαρκοζί, που υποχωρεί και στις δύο, επιβεβαιώνοντας την τάση που παρατηρήθηκε σε άλλες πρόσφατες έρευνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η δημοσκόπηση του Harris για τις προθέσεις ψήφου δείχνει ότι ο κ. Ζιπέ θα κερδίσει τις προκριματικές του Νοεμβρίου απέναντι στον κ. Σαρκοζί με 39% στον πρώτο γύρο έναντι 35% για τον δεύτερο.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, το ινστιτούτο έδειχνε τους δύο αντιπάλους να μάχονται στήθος με στήθος με ποσοστά 37% ο καθένας.

Στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών της Κεντροδεξιάς, ο κ. Ζιπέ, ο μεγαλύτερος σε ηλικία μεταξύ των κύριων υποψηφίων (71 ετών), θα εξασφάλιζε το 53% των ψήφων έναντι 47% του κ. Σαρκοζί, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοσκόπηση της YouGov εστιάζει από την πλευρά της στα ποσοστά έγκρισης των πιθανών υποψηφίων. Σύμφωνα με τη Huffington Post, το 16% των ψηφοφόρων έχει ευνοϊκή γνώμη για τον σοσιαλιστή κ. Ολάντ έναντι 14% τον περασμένο μήνα (πρόκειται για την καλύτερη επίδοσή του από τον Μάιο). Χωρίς να δίνει περισσότερα συγκρίσιμα ποσοστά, η δημοσκόπηση έδειξε ότι ο κ. Ζιπέ είναι μακράν ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γαλλία, ενώ ο Σαρκοζί έχει κατακρημνιστεί στις πέντε τελευταίες θέσεις, καταγράφοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοσή του μετά την επιστροφή του στην πολιτική το 2014.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά πως όποιος κερδίσει το χρίσμα του υποψηφίου της Κεντροδεξιάς θα κερδίσει και τις προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί τον Απρίλιο.

 Η ηγέτιδα της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θεωρείται πολύ πιθανό να είναι η έτερη υποψήφια που θα περάσει στον β’ γύρο, αλλά σχεδόν σίγουρα θα χάσει από τον όποιο αντίπαλό της, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης