Γαλλία: Εγκρίθηκε το αμφιλεγόμενο ν/σ για τις υπηρεσίες πληροφοριών

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015, 03:00
Γαλλία: Εγκρίθηκε το αμφιλεγόμενο ν/σ για τις υπηρεσίες πληροφοριών
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε οριστικά το βράδυ της Τετάρτης, έπειτα από τη διεξαγωγή μιας τελευταίας ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, το αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου για τις υπηρεσίες πληροφοριών, το οποίο στήριξε η γαλλική κυβέρνηση στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ωστόσο νομιμοποιεί αμφισβητούμενες πρακτικές των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τους επικριτές του.

Εν μέσω του σκανδάλου κατασκοπείας Γάλλων ηγετών από τις ΗΠΑ, το κείμενο υιοθετήθηκε δια ανατάσεως της χειρός από μία ευρεία πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών των αριστερών και δεξιών κομμάτων, παρά το γεγονός ότι εκφράστηκαν διαφωνίες από εκπροσώπους όλων των παρατάξεων.

Ο νέος νόμος για τις μυστικές υπηρεσίες εγκρίθηκε οριστικά απόψε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση και πρέπει επίσης να επικυρωθεί και από την κυβέρνηση. Χθες το βράδυ η Γερουσία υπερψήφισε το νομοσχέδιο με μεγάλη πλειοψηφία.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει πως δεν θα χρειάζονται δικαστικά εντάλματα για να γίνονται τηλεφωνικές υποκλοπές, να τοποθετούνται κρυφά μικρόφωνα, κάμερες ή άλλες συσκευές παρακολούθησης.

Οι αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας θα μπορούν να διατάσσουν παρακολουθήσεις αφού ζητήσουν τη γνώμη ενός νέου ελεγκτικού σώματος που θα ιδρυθεί.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι υπηρεσίες παρακολούθησης θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις συσκευές κατασκοπείας που αποκαλούνται «IMSI Catcher» και καταγράφουν κάθε είδους τηλεφώνημα ή επικοινωνία μέσω μηνυμάτων στο κινητό ή το Ίντερνετ σε μια περιοχή.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015, 03:00