Σήμερα Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, την αυγή περίπου 7.000 μετανάστες θα αφήσουν τη “ζούγκλα” του Καλαί, μια από τις πιο διάσημες παραγκουπόλεις στη Γαλλική Δημοκρατία. Αναμένεται να μεταφερθούν σε διάφορα κέντρα υποδοχής που είναι εγκατεστημένα στις γαλλικές περιφέρειες.

Οι γαλλικές αρχές θα ξεκινήσουν τις εργασίες για τη διάλυση της «ζούγκλας» του Καλαί, μία από τις μεγαλύτερες “φτωχογειτονιές” σε όλη τη Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (OFII) περιφέρονταν στο στρατόπεδο, από το Σάββατο (22 Οκτωβρίου) για ενημερώνουν τους επιβάτες για την επικείμενη εκκένωση και τη νέα κατοικία τους, προκειμένου να τους πείσουν να φύγουν. Η διαδικασία του έργου εκκένωσης του στρατοπέδου, θα τραβήξει επί μακρόν καθώς φιλοξενεί περίπου 8100 μετανάστες.

“Πολλοί μετανάστες δεν γνωρίζουν ότι το στρατόπεδο θα “ισοπεδωθεί” τις επόμενες ημέρες”, αναφέρει η Gael, εθελόντρια του συλλόγου που υποστηρίζει τους μετανάστες, της Ουτοπία 56 (σωματείο εθελοντών).

Αυτό το Σάββατο το πρωί πάντως, υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι με βαλίτσες που περιφέρονταν στα σοκάκια του στρατοπέδου, ενώ καθυστέρησε να διαδοθεί η σχετική πληροφορία, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), και τον διευθυντή επικοινωνίας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, Σαμουήλ Χάνριον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς το παρόν, έχουμε ένα μείγμα “δυσπιστίας για τα όσα συμβαίνουν στην “ζούγκλα”. Υπάρχουν εκείνοι που σκέφτονται να ζητήσουν άσυλο στη Γαλλία αλλά και εκείνοι που είναι απολύτως σίγουροι ότι θέλουν να πάνε στην Αγγλία,” λέει ο Σαμουήλ.

Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, τα ξημερώματα, αρχίζει η εκκένωση. Οι μετανάστες θα πρέπει να απευθύνονται στους υπεύθυνους του στρατοπέδου (έκτασης 3500 m2). Θα καταγράφονται σε ειδικές αίθουσες και ακολούθως θα επέλθει με ειδικές συστάσεις η μεταφορά τους, στις γαλλικές περιφέρειες.

Τέσσερις γραμμές έχουν προγραμματιστεί: μία για άνδρες και γυναίκες (ξεχωριστά οι ηλικιωμένοι), μία για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, μία για τις οικογένειες και άλλη μία για ευάλωτες ομάδες.

Κάθε λεωφορείο μπορεί να φιλοξενήσει 50 μετανάστες και δύο συνοδούς.

Το κάθε άτομο θα έχει τη δυνατότητα επιλογής, μεταξύ δύο προορισμών, σε διάφορες περιοχές. Ανάλογα με την επιλεγμένη περιοχή, θα εκδοθεί ένα χρωματιστό βραχιολάκι.

Στη συνέχεια θα οδηγείται στο δίαυλο, ανάλογα με τον προορισμό του. Σύμφωνα με την Le Monde», τα λεωφορεία πρέπει να αφήνουν το Καλαί κάθε τέταρτο της ώρας και πάνω από 2.400 άνθρωποι αναμένεται να αφήσουν την παραγκούπολη την πρώτη μέρα!

Όλα θα έχουν τελειώσει σε “μία εβδομάδα,” ελπίζει η κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, η πρόσβαση στο στρατόπεδο θα προορίζεται για τους κατόχους ειδικού σήματος, την κοινότητα ακτιβιστών και δημοσιογράφων, οι οποίοι μπορούν να εισέλθουν και να εξέλθουν ανά πάσα στιγμή.

Από την Τρίτη, συνεργεία καθαρισμού εξοπλισμένα με εκσκαφείς θ’ αρχίσουν να αφαιρούν τις καλύβες, τις σκηνές και τα σκουπίδια.

«Εμείς δεν θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε τις αρχές, αλλά για να βοηθήσουμε τους επιβάτες (σ.σ μετανάστες)», λέει η Βάλερυ, ένας εκπρόσωπος της Ουτοπίας 56: «Θα είμαστε εκεί για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις, να βοηθήσουμε στη μετακόμιση. Θα διανείμουμε, επίσης, επαγγελματικές κάρτες -στα αγγλικά, στα αραβικά, στα Αμαρικά [γλώσσα που ομιλείται στην Αιθιοπία], στα Τιγρινιακά [γλώσσα που ομιλείται στην Ερυθραία], στα Φαρσί [Περσικά], στην Πάστο [γλώσσα που ομιλείται στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν]- στις οποίες θα αναγράφεται η σελίδα στο Facebook και όλες οι σχετικές πληροφορίες για τους Πρόσφυγες». «Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρουν ότι μπορούν να έρθoυν σε επαφή μαζί μας, για το παραμικρό πρόβλημα» προσέθεσε.

Ένας αριθμός τηλεφώνου θα πρέπει επίσης να ενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων, μετά την εκκένωση του καταυλισμού για τους πρόσφυγες που έχουν απομονωθεί από την ηλικία των 18 ετών και κάτω, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο.

Οι ανήλικοι χωρίς οικογένεια, που είναι περίπου 1300 για μία με δύο εβδομάδες έως ότου εξεταστούν οι υποθέσεις τους, πιθανότατα, θα φιλοξενηθούν στο Κέντρο Jules Ferry.

Σύμφωνα με τις αρχές, δεν θα υπάρξει κανένας εξαναγκασμός των μεταναστών να μπουν σε λεωφορεία. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι όλες οι αναχωρήσεις θα γίνονται σε εθελοντική βάση.

Σχεδόν 1.250 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας (αστυνομίας και χωροφυλακής) θα κινητοποιηθούν για την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης πάντως, η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη τις τελευταίες ημέρες. “Οι μετανάστες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να επιχειρήσουν το πέρασμα στην Αγγλία. Για πρώτη φορά, βόμβες μολότοφ πετάχτηκαν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας τη νύχτα της 20ης Οκτωβρίου, δήλωσαν αξιωματούχοι ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο. “Αναμένονται δύσκολες νύχτες” ομολογεί ένας ανώτερος υπάλληλος.

Η εκκένωση της Ζούγκλας «είναι μια επιχείρηση κατά την οποία απαιτείται η υλοποίηση ενός πλάνου διαχείρισης κινδύνου κλιμάκωσης των αντιδράσεων», προειδοποίησε από την πλευρά του, το Υπουργείο Εσωτερικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης