Η καταφυγή από τη Γαλλία σε εξετάσεις οστών, προκειμένου να προσδιοριστεί η ηλικία ξένων ασυνόδευτων ανηλίκων, η οποία έχει επικριθεί πολύ, είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα; Η ανώτατη αρχή δικαστικής τάξης στη χώρα αυτή, στην οποία προσέφυγε ένας νέος άνδρας, θα αποφανθεί την Παρασκευή αν θα διαβιβάσει το ερώτημα αυτό στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το Εφετείο εξετάζει σήμερα ένα θέμα συνταγματικής προτεραιότητας (QPC) το οποίο ήγειρε η ομάδα των συνηγόρων ενός νεαρού από τη Γουινέα, του Αντάμα Σ., ο οποίος είχε δηλώσει ότι ήταν 15 ετών κατά την άφιξή του στη Γαλλία το 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχε αρνηθεί να υποβληθεί σε ακτινολογικές εξετάσεις που θα προσδιόριζαν την ηλικία του. Δικαστής ανηλίκων είχε αποφανθεί το 2017 ότι δεν ήταν ανήλικος και είχε άρει την ένταξή του στη Κοινωνική Βοήθεια προς την Παιδική Ηλικία (ASE).

Ο νεαρός άνδρας είχε ασκήσει έφεση αποδεχόμενος αυτή τη φορά να υποβληθεί σε ακτινολογικές εξετάσεις. Τον Ιούλιο, το εφετείο τις Λιόν (ανατολικά) εκτίμησε πως η ηλικία του είναι μεταξύ 20 και 30 ετών και επιβεβαίωσε ότι δεν δικαιούται ASE. Ο νεαρός άσκησε αναίρεση.

Με βάση την αναίρεση αυτή, οι συνήγοροί του κατέθεσαν QPC κατά του άρθρου 388 του αστικού κώδικα, που πλαισιώνει από το 2016 την καταφυγή σε ακτινολογικές εξετάσεις- συχνά με το χέρι ή με τον καρπό- προκειμένου να προσδιοριστεί η ηλικία ενός νέου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνήγορός του, Ιζαμπέλ Ζριμπί, υπογράμμισε πως η καταφυγή σε αυτές τις μη «αξιόπιστες» εξετάσεις επιφέρει πλήγμα στην προστασία της παιδικής ηλικίας και στο δικαίωμα στην υγεία και στην αξιοπρέπεια των ανήλικων μεταναστών.

Σημείωσε ιδιαίτερα το «πολύ μεγάλο περιθώριο λάθους» των εξετάσεων αυτών και τον κίνδυνο «να στερηθούν οι ανήλικοι την προστασία του (γαλλικού) κράτους, να τους αφήσουν στον δρόμο», ακόμη και στην εγκληματικότητα η την κακομεταχείριση.

Η εκπρόσωπος του Συνηγόρου των Δικαιωμάτων στο ακροατήριο συμφώνησε πλήρως με τη γνώμη αυτή.

Αυτά τα τεστ προσδιορισμού της ηλικίας από τα οστά, που χρησιμοποιούνται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όταν οι αμφιβολίες επιμένουν, επικρίνονται πολύ εδώ και χρόνια λόγω του χαρακτήρα τους- βασίζονται σε στατιστικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν κατά την περίοδο 1930-1940 σε έναν αμερικανικό πληθυσμό με καλή υγεία- και του περιθωρίου λάθους τους, τουλάχιστον 18 μήνες για όσους είναι από 16 έως 18 ετών.

Πολλές οργανώσεις αγωνίζονται προκειμένου να αντικατασταθούν από άλλες τεχνικές έρευνας, ψυχολογικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές.

Ο γενικός εισαγγελέας εκτίμησε πως αν «το θέμα αξίζει να τεθεί», θα πρέπει επίσης να «επιλεγεί η κατάλληλη υπόθεση». Τάχθηκε υπέρ της απόρριψης του αιτήματος του Αντάμα Σ. κυρίως επειδή το εφετείο κατέληξε «χωρίς αμφιβολία» κατά πλειοψηφία ή, επικουρικά, στην απόρριψη του αιτήματος , που στερείτο του αιτούμενου «σοβαρού» χαρακτήρα.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος μιας γαλλικής οργάνωσης που παρέχει βοήθεια σε μετανάστες, της Cimade, κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να υιοθετήσει «μια πολιτική που να συνάδει με τα θεμελιώδη δικαιώματα» ώστε η Γαλλία «να μην αισθάνεται ντροπή για τον εαυτό της», με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μετανάστευσης.

«Φέτος, κάνατε να εγκριθεί ένας νόμος που επιτρέπει τον εγκλεισμό και την απαγόρευση μεταναστών μειώνοντας τα δικαιώματά τους με κίνδυνο να αυξηθεί η απελπισία τους», λέει ο Κριστόφ Ντελτόμπ, πρόεδρος της οργάνωσης αυτής σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.

Λέγοντας πως «παντού στη Γαλλία, μετανάστες κοιμούνται στον δρόμο ή σε εγκαταλειμμένα κτίρια επειδή έχουν εγκαταλειφθεί από τις δημόσιες αρχές», ο Ντελτόμπ υπενθυμίζει τη δέσμευση που είχε αναλάβει στις αρχές του έτους ο Εμανουέλ Μακρόν «κανείς άνθρωπος να μην κοιμάται στον δρόμο».

Ο αξιωματούχος της Climade καταγγέλλει επίσης πως μετανάστες «επαναπροωθούνται καθημερινά» στα σύνορα με την Ιταλία και την Ισπανία και πως άνθρωποι «διώκονται επειδή θέλησαν να τους σώσουν στα δικαστήρια της Νίκαιας, της Γκαπ και αλλού».

«Κύριε Πρόεδρε, φροντίστε ώστε η Γαλλία να μην αισθάνεται ντροπή για τον εαυτό της», πρόσθεσε, κατηγορώντας τον ότι εφαρμόζει μια «απάνθρωπη πολιτική απέναντι στους εκτοπισμένους» προκειμένου «να καταπολεμήσει μια δήθεν εισροή».

Στις 13 Δεκεμβρίου, επτά άνθρωποι- τέσσερις Γάλλοι, μία Ιταλίδα, ένας Ελβετός και ένας Βελγοελβετός- καταδικάστηκαν σε ποινές που φθάνουν έως και τέσσερις μήνες φυλάκιση στην Γκαπ (ανατολικά), καθώς το δικαστήριο εκτίμησε πως είχαν διευκολύνει την είσοδο στη Γαλλία προσφύγων στη διάρκεια μιας διαδήλωσης στα γαλλοϊταλικά σύνορα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, εννέα μετανάστες, δύο από τους οποίους βρίσκονταν σε κατάσταση υποθερμίας, διασώθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στη Μάγχη ενώ προσπαθούσαν να φθάσουν στη Βρετανία με ένα μικρό σκάφος, ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές.

Ένα παιδί και μία γυναίκα περιλαμβάνονται στην ομάδα αυτή των μεταναστών.

Γύρω στις 23:00 (ώρα Ελλάδας) χθες, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Επιτήρησης και Διάσωσης (CROSS) του Γκρι-Νε (βόρεια Γαλλία) λαμβάνουν σήμα κινδύνου από ένα μικρό σκάφος στο στενό και ειδοποιούν το Κέντρο Επιχειρήσεων στη Θάλασσα (COM).

Ένα ελικόπτερο, ένα αναγνωριστικό πλοίο, ένα ρυμουλκό και ένα περιπολικό σκάφος «ενεπλάκησαν στη ζώνη» καθώς «δεν μπορούσε να γίνει εντοπισμός γεωγραφικής θέσης κατά την αποστολή του αιτήματος που ήταν πολύ σύντομη», διευκρινίζει η περιφερειακή νομαρχία για τη θάλασσα.

Γύρω στις 00:15 σήμερα, το ρυμουλκό λαμβάνει ένα νέο σήμα κινδύνου από τους επιβαίνοντες μετανάστες. Τελικά, γύρω στις 02:45 το σκάφος εντοπίστηκε περίπου 30 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Δουνκέρκη (βόρεια Γαλλία) και οι μετανάστες περισυνελέγησαν από το ρυμουλκό, το οποίο ειδικεύεται στη διάσωση πλοίων σε κίνδυνο.

Την ευθύνη των εννέα μεταναστών ανέλαβαν οι υπηρεσίες διάσωσης και η Αστυνομία των Συνόρων (RAF), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης